Un grup de studenti olandezi au venit in Romania sa studieze metodele de preparare a branzeturilor bio direct de la stanele ecologice. Ei vor vizita Earth Market, organizat duminica, 13 iunie, de Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, pentru interviuri cu producatorii de produse traditionale.
Sub numele de “Changing cheese chain? A Rapid Rural Appraisal (RRA) to look at changes in the cheese production”, parte a unei calatorii de studii organizate in zona Sibiului, aceasta a avut ca scop studierea lantului de productie a branzei si efectul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana asupra acestuia.
Programul de cercetare al studentilor din Olanda, desfasurat in perioada 7 – 13 iunie a inclus o intalnire cu mediul academic de la Universitatea din Sibiu si un program de cercetare in zona Sibiului cuprinzand vizite la fermele mici si mari de ovine, vizitarea turmelor la pasunat, observarea mulsului, procesul de fabricatie traditional al branzei, vizite in piete locale, supermaket-uri.
Pe parcursul vizitei de studii au fost organizate interviuri cu fermierii, micii producatori, organizatii care promoveaza turismul local, filmari si fotografieri.
Gazdele grupului de studenti sunt Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman si Convivium Slow Food Valahia Gusturilor care sunt si cei 2 organizatori locali ai Earth Market Bucuresti si Centrul de informare Slow Food Bucuresti-Valahia Gusturilor, la ARK Bursa Marfurilor (Calea Rahovei 196 A colt cu str. Uranus, sector 5).
Slow Food este o organizatie non-profit, eco-gastronomica, care a fost fondata in 1989 pentru a contracara modul de viata modern (fast food si fast life), disparitia bucatelor locale traditionale si stimularea interesului oamenilor pentru hrana, provenienta si gustul acesteia, si felul in care alegerile noastre privind hrana afecteaza comunitatea si viitorul oamenilor.