Inginerii olandezi vor construi cea mai mare fermă solară care se ghidează după soare

Inginerii olandezi vor construi cel mai mare arhipelag de insule din lume cu panouri solare care se ghidează după soare.

Contrucția va începe anul acesta cu 15 insule solare din rezervorul Andijk, în nordul Olandei. Acestea vor conține 73.500 de panouri și vor avea abilitatea de a se repoziționa în funcție de lumină, asemenea florii-soarelui.

Prima fază a proiectului, care implică trei insule cu un diametru de 140 de metri, va fi terminat în luna noiembrie, o dată cu sfârșitul sezonului de migrație al păsărilor.

Alături de un al doilea proiect în Hoofddorp, lângă Amsterdam, compania PWN, care deține terenul pe care fermele vor fi construite, va genera suficientă energie pentru a alimenta 10.000 de gospodării.

Pe lângă abilitatea insulelor de a se îndrepta spre soare, acestea se pot repoziționa în cazul fenomenelor meteo extreme pentru a minimiza daunele. În cazul furtunilor și a vânturilor puternice, insula se repoziționează automat pentru a permite vântului și valurilor să se deplaseze mai ușor prin insulă.

Arnoud van Druten, director executiv la furnizorul de panouri solare Floating Solar, a explicat pentru The Guardian că design-ul insulelor are cel mai redus impact posibil asupra ecosistemelor și că are efecte minime asupra calității apei.

Criticii fermelor solare plutitoare spun că sunt inestetice și reflectă lumina, deranjând comunitățile din împrejurimi. Însă conform lui Van Druten, reflecția luminii în apă creează un efect care face ca panourile să nu fie vizibile de la distanță.

Rezistența tot mai mare față de rdicarea turbinelor eoliene sau a parcurilor fotovoltaice pe uscat a împins industria energiei regenerabile să caute alte opțiuni.

În prezent, insule cu panouri solare sunt în proces de construcție pe apele bazinelor și a lacurilor din Olanda, China, Marea Britanie și Japonia.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri