Olanda impune sancțiuni pentru încălcarea regulamentului UE de comerț cu lemn

La începutul lunii martie, Olanda a impus prima sancțiune acordată vreodată unei companii olandeze pentru încălcarea EUTR – regulamentul european de comercializare a lemnului, potrivit Greenpeace România. Sancțiunea vine în urma unei investigații Greenpeace despre CCT, o controversată companie cameruneză care comercializează lemn obținut de la companii implicate în tăieri ilegale, lemn pe care îl exportă în mai multe țări din Europa, inclusiv din Olanda.

În prezent, Olanda deține președinția Consiliului UE și poate pune capăt comerțului cu lemn obținut ilegal în Europa. Greenpeace a solicitat guvernului olandez să ceară un angajament politic din partea țărilor membre UE pentru a se asigura că în Europa companiile respectă legea și fac tot posibilul să nu pună pe piață lemn ilegal.

CCT comercializează lemn obținut din operațiuni de tăiere foarte distructive, dintre care o serie au fost expuse public, pentru că au fost implicate în tăieri ilegale, potrivit raportului Greenpeace publicat anul trecut. Greenpeace a urmărit lemnul de la CCT la mulți importatori din Europa, inclusiv o companie olandeză, Fibois BV, în Purmerend. Documentul pe care Greenpeace l-a trimis către autoritățile olandeze a avut drept urmare o pedeapsă pentru compania olandeză. Mai mult, autoritățile au depus un raport oficial cu procurorul de stat.

Din cauza situației politice din Bazinul Congo, lemnul din Camerun poate fi pus pe piață doar dacă importatorul a luat suficiente măsuri de precauție pentru a se asigura că riscul ca lemnul respectiv să fi fost recoltat ilegal să fie neglijabil”, se arată într-un comunicat al autorităților olandeze.

Greenpeace nu doar că a descoperit lemn ilegal din CCT în Olanda – s-a descoperit și că operatori din Germania, Belgia și Spania cumpărau lemn de la CCT. Greenpeace solicită autorităților din aceste țări să acționeze imediat și să ia măsuri comparabile celor luate în Olanda. Este de importanță-cheie implementarea uniformă și eficientă a legislației europene pentru interzicerea pe piața UE a comerțului cu lemn obținut ilegal.

Camerunul este grav afectat de tăierile ilegale de arbori extinse, gradul înalt de corupție și un sistem slab de control, pe care Ministerul Pădurilor din Camerun încearcă să îl apere.

Guvernul camerunez trebuie să combată ilegalitățile și corupția din sectorul lemnului. Camerunul trebuie să lucreze serios cu UE pentru a se asigura că Acordul Voluntar de Parteneriat menit să combată tăierile ilegale și îmbunătățirea guvernanței forestiere în Camerun este pe deplin implementată. Ca prim pas, încurajăm puternic ministerul camerunez al pădurilor să examineze cu atenție companiile menționate în raportul nostru și să le sancționeze dacă se confirmă activități ilegale”, a declarat Irene Wabiwa, Forest Campaign Manager la Greenpeace Africa.

spot_img

Ultimele știri