Uniunea Europeană ar trebui să elimine sistemul de tranzacționare a emisiilor de CO2 (ETS) sau să scutească Polonia de la această schemă, care ajută la combaterea încălzirii globale. Fondurile eliberate astfel ar putea fi folosite de guvernul de la Varșovia pentru a lupta împotriva efectelor coronavirusului, spune un înalt oficial polonez, citat de Reuters.
În cadrul ETS, UE percepe taxe pentru dreptul de a emite dioxid de carbon. Furnizorii de energie electrică, coloşii industriali și companiile aeriene care efectuează zboruri în cadrul UE trebuie să cumpere permise pentru a-și acoperi emisiile.
„Rezultatele combaterii coronavirusului vor fi dureroase. Este evident că țările vor căuta fonduri suplimentare pentru a-și ajuta companiile și cetățenii. Polonia și alte țări ar trebui să aibă grijă de climă pe cont prorpiu, iar ETS ar trebui înlăturat de la 1 ianuarie 2021 sau cel puțin Polonia ar trebui exclusă din sistem”, a declarat, pentru Reuters, Janusz Kowalski, ministrul adjunct al bunurilor de stat.
Coronavirusul a ucis 13 persoane și a infectat 957 în Polonia, ceea ce a dus la noi restricţii pentru cetăţeni în ni, în încercarea de a opri coronavirusul.
Kowalski a sugerat că guvernul său ar putea discuta propunerea după ce coronavirusul va fi atins apogeul.
„Acesta va fi momentul pentru a lua diverse decizii politice neconvenționale pe toate nivelurile”, a spus Kowalski.
Polonia generează cea mai mare parte a energiei electrice din cărbune. Kowalski a spus că se așteaptă ca alte state din Europa Centrală și de Est să sprijine propunerea.
Polonia este singurul stat din UE care a refuzat la un summit din decembrie să îşi ia angajamentul pentru atingerea neutralității climatice până în 2050.
Citeşte şi: COVID-19 contagios și pentru certificatele de emisii
Nu este singurul politician european care doreşte relaxarea legislaţiei de mediu. Premierul ceh a declarat de curând că UE ar trebui să se concentreze deocamdată pentru combaterea coronavirusului, mai degrabă decât a pachetului său de politici „Green Deal” pentru combaterea schimbărilor climatice, iar Kowalski a declarat că este de acord.
Întrebat despre observațiile lui Kowalski, Comisia Europeană a declarat că nu poate specula cu privire la implicațiile potențiale ale COVID-19, boala respiratorie pe care virusul o provoacă, în anumite domenii politice.
„În timp ce atenţia noastră imediată se concentrează asupra combaterii COVID-19, continuă munca noastră pentru furnizarea Acordului Verde European. Criza climatică este încă o realitate și necesită atenția și eforturile noastre continue”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.