„România va avea o mare problemă financiară și de mediu, dacă nu implementează Sistemul Garanție-Returnare” – oficial din MMAP

România va avea o problemă foarte mare din punct de vedere financiar, dar şi de mediu, dacă, în anul 2024, se va recicla o cantitate de numai 20% din plasticul pus pe piaţă, iar multe deşeuri PET sau de sticlă vor fi în continuare pe câmpuri, consideră Cosmin Teodoru, director general în cadrul Direcţiei Generale Deşeuri, Situri Contaminate şi Substanţe Periculoase din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

El a explicat, joi, în cadrul unui forum, că toți comercianții și producătorii care pun pe piața băuturi trebuie să implementeze Sistemul Garanție-Returnare (SGR). El a spus că toți comercianții trebuie să primească PET-urile și sticlele înapoi. „Din punct de vedere al Ministerului, trebuie să spunem foarte clar că există ţinte trasate de către Uniunea Europeană, ţinte care sunt extrem de ambiţioase. Ne apropiem cu paşi repezi de un termen la care va trebui să avem primele raportări pe acest subiect. În momentul de faţă dacă va trebui să raportăm mâine ceva, noi ca ţară, ca stat-membru, suntem complet descoperiţi pe acest subiect”, a spus Teodoru, citat de Agerpres.

El a mai spus că SGR va avea în continuare o strânsă legătură cu o altă dispoziție a Comisiei Europene care se referă la o taxă de 0,8 euro pe kilogram de plastic nereciclat. „Dacă ne trezim că, în 2024, reciclăm doar 20% din plasticul pus pe piaţă s-ar putea să avem o problemă foarte mare, financiară, nu de altă natură. Deci, dacă ne vom trezi în 2024 cu mai multe deşeuri, că sunt PET sau de sticlă, pe câmpuri vom avea şi o problemă de mediu, evident. Acolo sunt alte sancţiuni şi însumate vor produce nişte lipsuri financiare fie la producător, fie la comerciant, fie la toţi ceilalţi actori implicaţi – primării, salubrişti etc. Va fi un fel de penalitate îmbrăcată într-o taxă şi care va costa mult”, a susţinut Teodoru.

Oficialul MMAP a afirmat, totodată, că Sistemul de Garanţie-Returnare ar trebui să fie funcţional din luna octombrie a anului 2022, însă României i-a luat doi-trei ani doar pentru a pregăti conceptul la nivel legislativ. El a admis că proiectul şi sistemul în sine sunt extrem de complicate. „Pe scurt, înseamnă că de la un moment dat toate produsele ambalate în ambalaj de sticlă, aluminiu şi PET de un anumit volum, de la 100 ml la 3 litri vor fi purtătoare de garanţie. Decizia ministerului a fost ca această garanţie să fie de 50 de bani. Asta înseamnă că fiecare produs pus pe piaţă de la un moment dat trebuie să fie purtător al acestei valori adăugate. În momentul în care am consumat produsul eu, ca şi cetăţean, beneficiar al acestui produs, mă întorc când doresc eu, unde doresc eu şi returnez acel ambalaj. În schimbul ambalajului returnat voi primi fie bani cash, fie voucher, fie orice altă contribuţie financiară. Dacă intrăm în detalii, sunt convins că şi colegii din partea producătorilor şi a retailerilor vor avea de adăugat foarte multe lucruri pe acest subiect. Legea spune că sistemul va deveni funcţional de la 1 octombrie 2022″, a menţionat specialistul.

Hotărârea de Guvern care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată, a fost aprobată de Guvern, în data de 4 octombrie 2021.

Un studiu realizat, recent, de Alianţa Producătorilor de Băuturi, prin intermediul Kantar România, arată că nouă din zece români declară că sunt de acord cu implementarea Sistemului Garanţie-Returnare pentru că îşi doresc ca acesta să fie o soluţie prin care devin mai conştienţi de responsabilitatea pe care fiecare persoană o are pentru protejarea mediului înconjurător şi pentru a-l menţine curat.

Publicaţia Club Antreprenor organizează, joi, Forumul de management şi reciclare a deşeurilor. 

Citește și: Protest cu PET-uri la Ministerul Mediului, pentru SGR

Raul Pop: SGR va rezolva 5% din problema deşeurilor  

România va fi împânzită de insule digitalizate de colectare și se va ști ce aruncă și cât aruncă fiecare cetățean 

spot_img

Ultimele știri