Protest cu PET-uri la Ministerul Mediului, pentru SGR

Declic cheamă bucureștenii la un protest în fața Ministerului Mediului. Pe 3 iunie, participanții vor colecta PET-uri într-o piscină în care va fi un înotător, pentru a obține garanția de la ministrul Barna Tánczos că sistemul garanție-returnare va fi adoptat cât mai repede.

„Ia cu tine un PET și vino pe 3 iunie, între orele 14.00-14.30, pe bd. Libertății 12. Pentru că ministrul Mediului, Barna Tánczos, amână de jumătate de an să adopte legea pentru sistemul garanție-returnare, vom returna PET-urile la minister”, este îndemnul celor din comunitatea Declic.

Prin depunerea PET-urilor în piscină, aceștia vor să transmită mesajul că fără sistemul garanție-returnare ne vom îneca în curând în plastic.

Actul legislativ trebuia adoptat pe 1 ianuarie 2021 pentru ca sistemul să fie funcțional de la 1 aprilie 2022.

„Pe 3 iunie nu ne așteptăm să primim garanția de 50 de bani înapoi. În schimb, vrem să primim din partea ministrului garanția că proiectul de hotărâre va fi adoptat cât mai repede”, au mai transmis aceștia.

În cadrul evenimentului, cei din comunitate vor depune petiția „Reciclare: vrem sistemul garanție-returnare pentru ambalaje” la registratură.

„Vă solicităm să puneți în practică sistemul garanție-returnare a ambalajelor, fără a modifica proiectul de Hotărâre de Guvern, rezultat în urma dezbaterii publice din 2020. În lipsa acestui sistem, rata de reciclare va rămâne în continuare scăzută, iar noi ne vom afunda în tone de gunoaie”, arată petiția, care a fost semnată de 14.500 de persoane, până în acest moment.

Prin sistemul de garanție-returnare, cetățeanul este stimulat să returneze ambalaje ale produselor lichide pe care le cumpără din magazine, pentru a fi reciclate. Pentru fiecare ambalaj din plastic, sticlă sau aluminiu returnat, i se vor restitui 50 de bani care i-au fost reținuți la cumpărarea produsului. Returnarea ambalajelor se va face în magazine și, mai apoi, deșeurile vor fi predate reciclatorilor.

Dacă în celelalte țări membre crește gradul de reciclare, la noi în țară scade. În 2019, România a reciclat doar 11,5% din gunoiul municipal, mai puțin decât în 2017 când procentul a fost cel mai ridicat, de 14%.

Începând cu 1 ianuarie 2021, România va trebui să plătească către bugetul UE o taxă de 0,8 euro pe kilogramul de plastic nereciclat. Măsura se aplică pentru toate statele membre. Dacă reciclarea va fi în continuare scăzută, taxa pe tonele de plastic nereciclat va fi plătită din buzunarul cetățenilor.

„Situația ar putea fi evitată prin aplicarea sistemului garanție-returnare care i-ar responsabiliza pe marii poluatori să predea spre reciclare tonele de plastic pe care le introduc pe piață”, mai arată Declic.

Pe de altă parte, Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului, a atras atenția că sistemul de garanţie-returnare (SGR) ar putea să rezolve 5% din problema deşeurilor reciclabile, iar restul au nevoie de alte soluții.

spot_img

Ultimele știri