Românii sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Chiar dacă are un rol mai degrabă de mediator în interiorul țării, iar atribuțiile sale sunt mai mult în zona externelor și apărării, viitorul „locatar” de la Cotroceni poate promova sau facilita discuțiile în societate pe anumite teme și poate pune politicile de mediu pe agenda publică. De asemenea, poate reprezenta România în negocierile internaționale, inclusiv pe teme de mediu.
Green Report s-a uitat în programele electorale ale candidaților cu șanse de a intra în turul al doilea și a întrebat patru experți de mediu cum văd oferta electorală de mediu a acestora.
Energie
Energia rămâne un subiect important pentru mulți români, mai ales din perspectiva prețurilor și a independenței energetice a țării, iar tema se regăsește în programele electorale.
Experta în politici energetice Corina Murafa remarcă însă că deși o parte dintre candidați au inclus mențiuni cu privire la domeniu, toți se abțin de fapt să facă o alegere strategică.
„Programele lor includ susținere atât pentru gaz, cât și pentru hidrogen sau energii verzi. Ori în contextul în care avem niște limitări de buget, ei trebuie să facă o alegere strategică”, a spus Murafa.
La polul opus, se poziționează AUR care susține inclusiv amânarea închiderii minelor de cărbune. Cu toate acestea, în programul electoral al lui George Simion nu am identificat mențiuni cu privire la strategia energetică.
„Președintele, chiar cu mijloacele soft pe care le are, poate determina schimbări reale”, a subliniat Corina Murafa, arătând că șeful statului pune securitatea energetică a țării pe agendă, atât prin discuțiile din CSAT, cât și prin întâlnirile cu reprezentanții din acest domeniu.
Corina Murafa spune că va fi interesant de urmărit cum se va poziționa viitorul președinte după „moștenirea” lui Klaus Iohannis care a făcut niște pași în acest domeniu. Ea reamintește de cele trei rapoarte elaborate cu grupurile de experți la Cotroceni și care s-au referit la educație (inclusiv pentru mediu), la schimbările climatice și la fondul social pentru climă. Potrivit specialistei, în ultimii ani, focusul s-a diminuat, iar parcursul ultimelor două rapoarte nu a fost complet. Totuși anumite idei din raportul inițial realizat cu un grup de experți, din care și Murafa a făcut parte, au ajuns la finalitate și să fie implementate, precum săptămâna verde în școli sau finanțarea pentru eficiența energetice a clădirilor școlilor.
O altă idee pe care Corina Murafa a readus-o în atenție este aceea a constituirii Comitetului interministerial pentru schimbări climatice și care a venit de la Cotroceni. „A fost o schimbare mare”, apreciază experta pentru că era necesar ca reprezentanții Ministerului Mediului și ai celui ai Energiei să stea la aceeași masă și să își coordoneze politicile.
Nu în ultimul rând, președintele poate cere reexaminarea unor legi înainte de a le promulga. Murafa reamintește de cazul Legii prosumatorilor, care la cererea președintelui s-a întors în Parlament și a fost reanalizată și îmbunătățită, la cererea societății civile.
Economie sustenabilă
Un alt expert de mediu, care a preferat să facă comentarii sub protecția anonimatului, subliniază că programele de mediu ale prezidențiabililor dovedesc, de principiu, „amatorism”. El spune că programele celor care au mențiuni de mediu pot „cu foarte multă bunăvoință” să arate o preocupare minimală pe acest subiect.
„Toate acțiunile descrise se circumscriu, de fapt, unor politici economice, cu vagi urme de circularitate (referirea la SGR și resurse de materiale din ambalaje), și nu unor politici de mediu. Este dezamăgitor că discutăm despre 3-5% din cantitatea de deșeuri generată la nivel național și prezentăm lucrurile ca pe o mare victorie a ultimelor guverne, cărora le-a luat cinci ani ca să pornească SGR!”, arată specialistul.
Același specialist spune însă că decarbonizarea nu există în vocabularul candidatului social-democrat Marcel Ciolacu. Compromisul promis de acesta este între Centura Verde a Capitalei și emisiile provocate de proiectele nesustenabile din energie. „Acesta ne spune în continuare că va arde cărbune și gaze ca să ne fie bine, fiind de acord, bineînțeles, cu o Centură Verde pentru București, care să mai taie din emisiile de la noile exploatări de gaze din Marea Neagră. Hidrocentrale (nu ne spune cât de mari) – sper că nu se gândește iar să distrugă râurile de munte pentru proiecte cu dedicație. Despre reactoarele 3 și 4 am mai auzit, de fapt, pe la toate alegerile…”, a adăugat expertul.
În programul lui Nicolae Ciucă nu există nicio prevedere clară, ci doar „o lungă serie de truisme și considerații generaliste, pe principiul „să fie bine, ca să nu fie rău”. Singura sa referință concretă la realitățile locale este cea la siturile contaminate istoric, prin dezvoltarea unui program național dedicat”.
Specialistul spune că Elena Lasconi are propuneri clare pentru reducerea prețului energiei, dar nu precizează soluțiile, costurile sau impactul de mediu. „Viziunea idilică a satului românesc, cu clasa de mijloc care recompune țesutul social devastat de emigrație cu orășeni care se reinventează la sat, e foarte frumoasă pe grupurile de social media, ar putea să aibă impact pozitiv de mediu, dacă acesta ar fi precizat mai clar, în afară de lanțul scurt de aprovizionare, poate și producție ecologică?”, mai adaugă el.
Specialistul admite că președintele poate pune anumite teme pe agendă: „În principiu, cunoaștem că rolul președintelui este de a da direcții de politici publice, de a garanta că interesele cetățenilor sunt respectate în legile pe care le primește pentru promulgare, dar și de a asigura reprezentarea noastră internațională, inclusiv în ceea ce privește problemele de mediu”.
Păduri și biodiversitate
Președintele Rețelei pentru Natură Urbană, Florin Stoican, apreciază că niciunul dintre programele de mediu ale candidaților la Președinție nu tratează serios problemele pentru mediu. „Într-un fel e și de înțeles, fiindcă pe de-o parte mediul nu este la noi un subiect foarte interesant pentru publicul larg și, pe de altă parte, discuțiile legate de alegerile presidențiale sunt concentrate mai mult pe ce-și doresc votanții să audă, nu pe ce prorogative are viitorul președinte”, spune Florin Stoican.
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu este singurul candidat care menționează Centura Verde a Bucureștiului.
„Ciolacu menționează Centura verde a Capitalei, deși discuțiile și dezbaterile legate de Codul Silvic sunt deja despre centurile verzi ale tuturor orașelor. deși puteau să o facă, au tot amânat din mai dezbaterea în comisiile Camerei Deputaților și acum există riscul să nu mai fie timp pentru aprobare până la sfârșitul ultimei sesiuni a actualului Parlament”, a completat Stoican.
Despre lipsa totală a politicilor de mediu din unele programele electorale prezidențiale, reprezentantul Rețelei pentru Natură Urbană spune că „pentru ei nu pare că e un subiect important si probabil ei considera ca nici pentru alegatori nu e important”.
Schimbări climatice
La rândul său, directorul de programe al Ecoteca, Raul Pop, atrage atenția că programele electorale ale candidaților nu conțin nimic notabil. Dintre cei care spun totuși ceva, Nicolae Ciucă pare cel mai plat.
În schimb, faptul că unii candidați nu menționează mediul sau schimbărilor climatice în programele lor arată că nu înțeleg subiectul, mai subliniază Raul Pop.
„Sunt desprinși de una dintre cele mai importante teme europene și globale, iar votanții vizați nu sunt nici ei interesați”, spune Raul Pop.
OFERTA ELECTORALĂ
Marcel Ciolacu: Menționează proiecte în domeniul energiei, agriculturii, protejării mediului. Programul aici: https://www.psd.ro/proiecte/proiect-de-tara-marcel-ciolacu/
Nicolae Ciucă: Menționează combaterea schimbărilor climatice, împăduririle și îmbunătățirea SGR. Programul aici: https://nicolaeciuca.ro/program/
Elena Lasconi: Menționează politici în domeniul energiei și agriculturii. Programul aici: https://elenalasconi.ro/program/
Mircea Geoană: O singură frază despre energie și protecția mediului. Nu am găsit angajamente de mediu în programul său: https://mirceageoana.ro/
Kelemen Hunor: Nu am găsit angajamente de mediu în programul său: https://kelemenhunor.ro/programul-ratiunii/
George Simion: Nu am găsit angajamente de mediu în programul său: https://planulsimion.ro/alte-masuri.html