Octavian Berceanu părăsește Garda de Mediu, prin decizia premierului

Octavian Berceanu a fost eliberat din funcţia de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu publicată, luni, în Monitorul Oficial.

Aceeași decizie a stabilit că Alexandru Lucian Vasile, comisar general adjunct, va prelua atribuţiile de şef al Gărzii Naţionale de Mediu, până la numirea conducătorului instituţiei, în condiţiile legii.

Vasile este fiul primarului liberal al comunei Jegălia, județul Călărași și vicepreședintele TNL Călărași. El a lucrat, potrivit CV-ului său, încă din anul 2012 ca inginer silvic angajat la SC COSLO ZINCA SRL Călărași, firma tatălui său. În 2020 a fost numit la Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

Săptămâna trecută, Cîțu l-a demis și pe șeful Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), brașoveanul George Gârbacea, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial. În decizia prin care Garbacea a fost revocat se mai artă că atribuțiile de președinte cu rang de secretar de stat al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului au fost preluate de Eugen Ioan Cozma, vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat al instituției.

Atât Berceanu, cât și Gârbacea au fost propuși în funcții de USR PLUS, iar Cîțu i-a demis în urma conflictului politic declanșat între formațiunile din coaliție.

Octavian Berceanu: 150 de controale pe zi

Într-o postare pe Facebook, Octavian Berceanu a mulţumit colegilor de la Garda de Mediu, subliniind că aceştia au produs, în cele şase luni, cât el a condus instituţia, „cele mai bune rezultate din istoria de 20 de ani a Gărzii Naţionale de Mediu”.

Sper ca săptămâna viitoare colegii din GNM să beneficieze de ajustarea echitabilă a veniturilor, lucru pentru care am luptat împreună cu ministrul Tánczos Barna şi căruia îi mulţumesc pentru spiritul de echipă„, a adăugat Berceanu.

Citește mai mult pe această temă: Ordonanță de urgență pentru majorarea salariilor comisarilor Gărzii de Mediu

Săptămâna trecută, Garda de Mediu a publicat un raport cu privire la activitatea din primele opt luni ale anului, în care menționa că au fost realizate peste 150 de controale pe zi.

Cei 450 de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu (însumând 225 de echipe la nivel național) au realizat 24.112 controale, în primele opt luni ale acestui an, cu peste 2.300 de controale mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului.

Pe lângă munca de prevenție, comisarii GNM au aplicat 3.516 amenzi, în perioada ianuarie-august 2021, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă față de numărul de amenzi aplicate în aceeași perioadă a anului 2020 (2.728 amenzi), respectiv a lui 2019 (2.232 amenzi).

Valoarea amenzilor aplicate în perioada 01.01-31.08.2021, a fost de 73.892.411 lei, cu peste 22.000.000 lei mai mare decât în intervalul corespunzător din 2020. Proporțional cu creșterea numărului de amenzi aplicate în primele opt luni ale acestui an, valoarea amenzilor s-a dublat, comparativ cu 2019 (când a înregistrat 35.282.600 lei), a arătat instituția.

Până în luna august, comisarii GNM au înaintat 96 de sesizări penale către organele în drept, ceea ce înseamnă că numărul sesizărilor penale din primele opt luni ale acestui an se apropie de suma totală a sesizărilor penale înaintate în aceeași perioadă a anilor 2019 și 2020, la un loc.

Potrivit cifrelor din acest an, până la finalul lunii august, au fost confiscate 111 vehicule de transport, ceea ce înseamnă că au fost realizate mai mult de 100 de confiscări față de aceeași perioadă a anului anterior.

Cel mai important lucru pe care l-am făcut și se reflectă major în rezultatele GNM este faptul că, cele 20.000 de controlale derulate în ultimile 6 luni, nu au mai purtat amprenta unor interese politice sau economice. Pur și simplu comisarii care au făcut controalele au fost singurii decidenți privind măsurile și amenzile aplicate. România nu este groapă de gunoi a Europei. În 8 luni au fost făcute peste 1500 de controale privind transferurile de deșeuri, față de 143 făcute în tot anul 2020. Colegii au pus piciorul în prag și au trimis la plimbare, cu sesizări penale,  importatorii ilegali de deșeuri”, a comentat Octavian Berceanu, la momentul publicării raportului.

El a semnalat tot atunci o serie de lucruri de care instituția are nevoie:

– Dotări ținând cont că Garda nu are instrumentele pentru  măsurare astfel încât să producă dovezi în instanțe.

– Cursuri de pregătire profesională pentru ca legislația să fie aplicată unitar de către toți comisarii.

– Colaborarea cu celelalte instituții și mai ales cu societatea civilă care să semnaleze problemele în teren.

– Protecția comisarilor și motivarea lor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri