Oceanele nu mai inghit carbon cu aceeasi pofta

Text de Ecaterina Procopov

Oceanele absorb de doua ori mai putin dioxid de carbon fata de anii ’90, arata oamenii de stiinta intr-un raport recent, finantat de Uniunea Europeana. Aceasta modificare ar putea grabi efectul de sera, iar in urmatorii 1.500 de ani impactul ar putea fi catastrofal.

Cercetatorii spun ca datele despre gradul de absorbtie a dioxidului de carbon de catre oceane variaza de la an la an, fiind dificil de precizat cum va evolua fenomenul. Oceanele absorb aproximativ un sfert din emisiile anuale de dioxid de carbon, dar, daca isi pierd aceasta calitate, gazul va ramane in atmosfera, accelerand procesul de incalzire globala. Oamenii de stiinta nu s-au pus inca de acord asupra principalei cauze pentru care oceanele absorb mai putin CO2. Daca unii sugereaza o saturatie de CO2 a oceanelor, altii cred ca reducerea cantitatii de dioxid de carbon ar putea fi generata de o schimbare in circulatia curentilor oceanici, aceasta din urma fiind provocata de modificari ale climei.

"Astfel de schimbari sunt o mare surpriza neplacuta. Cu totii credeam ca schimbarea pe care o va suporta cantitatea de dioxid de carbon absorbit va fi mult mai lenta, avand in vedere masa mare a oceanului", spune dr. Ute Schuster intr-un studiu britanic care a ajuns la aceleasi concluzii.

Unele forme de viata din oceane au avut de suferit din cauza cantitatilor mari de CO2 absorbit, mai spun specialistii. "Fundul oceanelor a devenit un mediu deosebit de ostil", spune un reprezentant al Laboratorului de Mediu din Franta.

De aceea, potrivit cercetatorilor, cea mai buna solutie pentru aceasta problema sta in mainile oamenilor: emisiile de carbon generate de industrie trebuie reduse cu cel putin 75%. Oceanele sunt una dintre cele doua mari "chiuvete" ale emisiilor de dioxid de carbon. Cealalta este biosfera. Impreuna, absorb aproximativ jumatate din emisiile de CO2 din atmosfera.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri