Oceanele lumii absorb tot mai putin dioxid de carbon, arata un nou studiu elaborat de cercetatorii de la University of East Anglia, ceea ce poate grabi incalzirea globala, informeaza Reuters.
Studiul realizat pe parcursul a 10 ani arata ca absorbtia de dioxid de carbon a nordului Oceanului Atlantic s-a injumatatit intre mijlocul anilor 1990 si 2002 – 2005.
"Astfel de mari schimbari sunt o surpriza imensa", a declarat dr. Ute Schuster, care a facut parte din echipa de cercetatori. "Am crezut ca absorbtia se va schimba doar lent datorita masei mari a oceanului", a mai spus acesta.
De asemenea, se observa o scaderii a gradului de absorbtie si in partea de sud a oceanului, desi nu este atat de mare si brusca precum in partea de nord.
Oamenii de stiinta si-au bazat descoperirile pe informatiile colectate de catre navele comerciale dotate cu echipament pentru masurarea automata a nivelului de dioxid de carbon din apa.
Oceanele sunt una dintre cele doua mari "chiuvete" ale emisiilor de dioxid de carbon, cealalta fiind biosfera. Impreuna absorb aproximativ jumatate dintre emisiile din atmosfera.
Daca oceanele absorb mai putin dioxid de carbon, inseamna ca nivelul emisiilor din aer creste, iar atmosfera se va incalzi intr-un ritm mai rapid, sustin cercetatorii.