Obiectiv Vocea Brailei: Aproape 850 mii tone de otrava emise in aer de industria braileana

Cantitatea de substante poluante emise in atmosfera de industria braileana se ridica la cote alarmante, de ordinul sutelor de mii de tone pe an. O situatie intocmita anul trecut de Agentia pentru Protectia Mediului Braila releva faptul ca in 2006 emisia totala de poluanti a fost de 828,4 mii tone, cu 13,4% mai mare decit in anul precedent, cind s-au consemnat emisii de "doar" 717,58 mii tone. La nivelul anului 2006, in judetul nostru existau 145 operatori economici generatori de emisii poluante in atmosfera. Acestia sint responsabili in proportie de 77% de cantitatea de noxe emisa in aer. Al doilea mare generator de poluare este traficul auto, responsabil pentru 19% din cele 828,4 tone de otrava ajunsa in atomosfera care ne inconjoara. Restul de 4% a fost generat de alti factori, cum ar fi incinerarea deseurilor spitalicesti.

Dintre firmele brailene, cele mai importante emisii apartin, evident, "Electrocentrale" Braila si CET SA, care detin instalatiile cele mai mari de ardere a combustibililor fosili. In fruntea clasamentului se mai afla "Promex" SA si "Celhart Donaris".

Toate aceste unitati sint obligate sa investeasca in instalatii moderne de protectie a mediului fiindca, incepind din 2010, li se va permite sa emita o cantitate mult mai mica de poluanti. Dupa cum au constatat comisarii Garzii de Mediu Braila, in urma controalelor efectuate pe parcursul anului trecut, cei patru agenti economici mentionati fac eforturi pentru limitarea poluarii. Astfel, in 2007, "Celhart Donaris" SA a investit peste 8,7 milioane lei (87 miliarde de lei vechi), in modernizarea mai multor instalatii, iar CET SA a cheltuit aproape 3 milioane lei, pentru reabilitarea unui cazan, a sistemului de distributie a energiei termice si pentru modernizarea unor puncte termice din municipiu. Sucursala "Electrocentrale" Braila a investit 719.872 lei, pentru reabilitarea sistemului de ape agresive, in timp ce "Promex" SA a alocat 856.560 lei, pentru o instalatie de retinere a pulberilor la cuptoare.

In ciuda cantitatii uriase de noxe emisa in atmosfera in 2006, la nivelul anului trecut nu s-au inregistrat depasiri ale limitelor maxime admise la poluantii gazosi, in atmosfera braileana, dupa cum indica masuratorile efectuate de laboratorul APM.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri