Daca toti americanii cu varste intre 10 si 74 de ani ar lasa masinile si ar merge pe jos sau cu bicicleta doar jumatate de ora pe zi, acestia ar pierde in greutate circa 1, 40 miliarde de kilograme in fiecare an, iar emisiile anuale de CO2 s-ar diminua cu 64 de milioane de tone in SUA, arata ultimele studii facute de cercetatorii de mediu si expertii in domeniul medical. Mai mult, ei spun ca, in acest fel, americanii ar economisi 20 de milioane tone de motorina, informeaza CNN.
"Limitarea transportului cu masina personala, care ar aduce beneficii in lupta cu obezitatea si incalzirea globala, ar insemna si mai putin fum, mai putine accidente rutiere, mai putine cazuri de osteoporoza si chiar mai putini oameni depresivi, din moment ce exercitiile fizice ajuta la depasirea pesimismului. Cheia succesului nu poate fi decat sa scoatem mai des oamenii din masini. Acest lucru ar reprezenta cea mai mare oportunitate a secolului pentru sanatatea publica ", a spus directorul Centrului National pentru Protectia Mediului din SUA, Dr. Howard Frumkin.
Nu toti specialistii sunt, insa, la fel de optimisti. "Sa nu va asteptati ca oamenii sa se converteasca atat de usor la un alt stil de viata, bazat pe mersul cu bicicleta sau mersul pe jos. Ganditi-va la fumatori, care fac eforturi timp de zeci de ani pentru a renunta la tigari…se pare ca omul isi schimba obiceiurile foarte greu", a spus membrul Grupului Interguvernamental pentru Experti pentru Studiul Schimbarilor Climatice si consultantul pe probleme de sanatate publica, Kristie Ebi.
In orice caz, Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din State intentioneaza sa promoveze cat mai curand, in randul populatiei, co-beneficiile luptei impotriva schimbarilor climatice si a bolilor generate de obezitate.
Un om obisnuit, care merge pe jos jumatate de ora intr-o zi, scapa de circa 13 kilograme pe an. Daca fiecare cetatean al Statelor Unite ar proceda la fel, intr-un singur an s-ar arde 10,5 trilioane de calorii, potrivit oamenilor de stiinta. In acelasi timp, emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce la o cantitate de noxe similara cu cea pe care o genereaza New Mexico.
Specialistii spun ca si o dieta mai echilibrata, cu un consum mai scazut de carne, ar contribui la reducerea cantitatilor de CO2. Producerea carnii necesita un consum mult mai mare de energie decat obtinerea fructelor, legumelor si cerealelor.
Anul trecut, Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Hrana a aratat ca sectorul producerii de carne este responsabil pentru 18% din totalul cantitatii de gaze emise in lume. Americanul obisnuit mananca de 1,6 ori mai multa carne decat recomanda guvernul, iar expertii au demonstrat ca un consum ridicat de carne rosie conduce la cresterea riscului de aparitie a cancerului de colon.
Foto: