Bananele sunt pe cale de disparitie. O ciuperca care traieste in sol imbolnaveste de cancer bananierii din plantatii iar boala este cunoscuta sub numele de „Sindromul Panama". Expertii incearca sa gaseasca solutii pentru a pastra bananele pe mesele oamenilor, informeaza Realitatea TV.
Primul soi de banana creat de om, cunoscut drept „banana numarul 1", a disparut candva in anii 1960 din cauza cancerului fungic. Oamenii au creat imediat un alt soi, „banana numarul 2", insa acesta nu l-a egalat, nici ca gust nici ca parfum, pe cel disparut.
In prezent, in cele mai multe dintre culturile de banane din Africa, recoltele au scazut cu 60%. Epidemia se extinde, iar cercetatorii sustin ca noul soi va mai rezista doar cel mult 30 de ani.
Semnalul de alarma privind disparitia bananei a fost dat in cartea „Banana: Soarta Fructului care a schimbat Lumea", in care scriitorul Dan Koeppel prezinta exemplul unei afaceri in care goana dupa profit a dus la abuzuri nepermise asupra naturii si a oamenilor. Cultura intensiva de banane, asa cum este praxcticata in majoritatea tarilor exportatoare, a fost inventata in 1911, de magnatul Samuel Zemurray.
Cultivarea bananierilor este practicata de om de peste 5.000 de ani, bananele asigurand o hrana consistenta, atat in forma cruda, cat si preparate in diverse moduri. Cele mai mari exportatoare de banane sunt India, Costa Rica, Ecuador, Filipine si Columbia, care impreuna acopera doua treimi din totalul productiei de banane la nivel global.