Oamenii au subestimat cu mult biodiversitatea de pe Pământ

O expediție de doi ani în Oceanul Pacific a dezvăluit că microbii prezenți pe recifele de corali de acolo pot fi la fel de variați precum microbiomul din restul ecosistemelor planetei combinat. Acest lucru ar putea însemna că am subestimat cu mult diversitatea microbiană totală, biodiversitatea de pe Pământ.

Recifele de corali reprezintă mai puțin de 1% din ocean, dar găzduiesc aproape o treime din speciile marine de animale și plante. O expediție lansată în 2016 și condusă de Serge Planes la Universitatea din Perpignan din Franța a vizitat 99 de recife din Oceanul Pacific. La fiecare recif, Planes și colegii săi au colectat apă de mare și au luat mostre din trei specii de corali și două specii de pești, potrivit NewScientist.com.

Ei au secvențiat o secțiune cheie de ADN din bacterii și arhee prezente în probe. În cele aproximativ 3 miliarde de secvențe care au rezultat, au găsit mai mult de jumătate de milion de secvențe unice, indicând o mare diversitate microbiană. Probele din diferite părți ale oceanului au avut și microbiomi distincti.

Diversitatea coralilor se reflectă în diversitatea microbiomului”, spune Pierre Galand de la Universitatea Sorbona din Franța.

Extrapolând aceste rezultate la microbiomul a sute de alte specii de corali și a mii de specii de pești din recifele din Pacific, cercetătorii spun că diversitatea microbiană totală prezentă pe toate aceste recife ar fi de aproape șase ori mai mare. Ei spun că acest lucru poate fi mai mare decât unele estimări ale biodiversităţii microbiene a întregii planete.

O astfel de diversitate microbiană joacă un rol esențial în ecosistemele recifelor de corali. Unii corali au relații simbiotice cu speciile bacteriene, de exemplu. Alți microbi accelerează ciclul nutrienților sau protejează împotriva agenților patogeni.

„Microbii conduc într-adevăr aceste ecosisteme, deoarece sunt implicați în atât de multe tipuri diferite de procese”, spune Deron Berkepile de la Universitatea din California, Santa Barbara.

Cu toate acestea, Planes spune că nu este clar modul în care microbiomul este afectat de factorii care conduc la pierderea macrodiversității în recife, cum ar fi creșterea temperaturii din cauza schimbărilor climatice, acidificarea oceanelor și pescuitul excesiv.

„Nu există nicio legătură directă acum între declinul recifului de corali și modificările microbiomului”, spune el. „Aceasta se datorează în principal pentru că știm atât de puține despre microbiom.”

Citește și: Infrastructura umană invadează cele mai importante situri pentru biodiversitate 

Acord istoric la COP15 pentru biodiversitate. Ce stabilește documentul și care sunt reacțiile oficialilor

spot_img

Ultimele știri