Studiu: oamenii au cauzat dispariția a 83% dintre mamiferele sălbatice

Oamenii alcătuiesc doar 0.01% dintre ființele vii de pe Pământ însă au cauzat dispariția a 83% dintre mamiferele sălbatice de la începutul civilizației și până în prezent, conform unui nou studiu revoluționar care dezvăluie impactul disproporționat pe care umanitatea îl are asupra vieții naturale.

Cercetătorii au realizat prima estimare comprehensivă a greutății fiecărei clase de organisme de pe Pământ, măsurată în gigatone de carbon. Majoritatea materiei vie este compusă din plante (82%), urmate de bacterii (13%). Restul vietăților, cum ar fi fungi, animale și virusuri, compun doar 5% din materia vie.

Studiul arată că doar 30% dintre păsările lumii sunt păsări sălbatice, majoritatea fiind păsări de fermă. Cât despre mamifere, animalele de crescătorie, în special vaci și porci, alcătuiesc 60% dintre toate mamiferele de pe Pământ. Oamenii reprezintă doar 36%, iar 4% sunt animale sălbatice.

Viața din oceane reprezintă doar 1% din biomasă. Majoritatea vieții naturale se află pe pământ, iar 12% din viața terestră este alcătuită din bacterii aflate sub pământ.

În termeni de greutate, oamenii sunt nesemnificativi, fiind întrecuți chiar și de viruși și viermi. Speciile de fungi sunt de 200 ori mai grele ca oamenii, iar peștii sunt de 12 ori mai grei. Însă impactul nostru asupra mediului înconjurător este imens.

Activitatea umană a contribuit la extincția megafaunei din perioada Cuaternară, când au dispărut aproape jumătate dintre speciile de mamifere terestre mari (de peste 40 kg). Oamenii au afectat drastic și speciile din oceane, în special mamiferele marine și peștii. Biomasa totală a plantelor a scăzut cu 50% față de perioada dinaintea apariției civilizației umane.

„Când fac un puzzle cu fetele mele, există de obicei un elefant lângă o girafă și un rinocer. Dar dacă aș încerca să le explic lumea realist, ar fi o vacă lângă o vacă lângă o altă vacă și apoi o găină.”, a declarat pentru The Guardian Ron Milo, cercetător la Weizmann Institute of Science în Israel și autor principal al studiului.

Milo a explicat că alegerile alimentare ale oamenilor au un impact major asupra vieții naturale.

„Alegerile noastre alimentare au un efect vast asupra habitatelor animalelor, plantelor și ale altor organisme. Sper că oamenii vor lua în considerare acest studiu când vine vorba de viziunea lor asupra a cum consumă. Nu am devenit vegetarian, dar iau în considerare impactul asupra mediului când iau o decizie, așa că mă ajută să mă gândesc, vreau să aleg vită sau pui, sau folosesc tofu în schimb?”

Cercetătorii au calculat greutatea estimativă a biomasei folosind date obținute din sute de studii. Deși estimările sunt aproximative, în special pentru bacteriile aflate sub pământ, oamenii de știință spun că cercetarea oferă o privire de ansamblu utilă asupra biodiversității planetei.

carturesti.ro

Conform oamenilor de știință, Pământul a intrat în era Antropocenă, activitățile umane afectând în mod ireversibil planeta și cauzând a șasea extincție în masă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri