O veste bună: populația de rinoceri negri începe să se refacă

Numărul rinocerilor negri din Africa, specie pe cale de dispariție critică, a crescut cu aproape 800 în intervalul 2012-2018 și numără în prezent 5.360 de exemplare, potrivit unui nou raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN).

Numărul de rinoceri negri care trăiesc în libertate în Africa a crescut lent, cu 2,5% pe an, de la 4.845 la 5.360 de exemplare în perioada menţionată, a precizat UICN.

Experții estimează că și în următorii cinci ani, numărul lor va continua să crească.

Specia rămâne totuşi în pericol critic de extincţie, precizează UICN cu ocazia actualizării Listei roşii, care numără 116.177 de specii, din care 31.030 sunt ameninţate cu dispariţia.

„Deşi rinocerii negri din Africa nu sunt în niciun caz salvaţi de extincţie, lenta şi continua creştere a populaţiilor de rinoceri negri arată uriaşele eforturi făcute de către ţările în care trăiesc aceste animale”, a explicat Grethel Aguilar, director general interimar al UICN.

Această evoluţie pozitivă se datorează în mare parte unor legi mai stricte şi gestionării populaţiilor de animale, inclusiv deplasărilor de rinoceri de la o populaţie la alta pentru a favoriza reproducerea.

Există trei subspecii de rinocer negru: una este „aproape-ameninţată”, iar celelalte două „în pericol critic”.

Rinocerul alb, a cărui populaţie este mai importantă, rămâne în stadiul de specie „aproape ameninţată”, potrivit clasificării UICN.

Populaţia din subspecia rinocer alb de sud a scăzut cu 15% între 2012 şi 2017 şi a ajuns la 18.000 de indivizi, în mare parte din cauza braconajului în Parcul Kruger din Africa de Sud, care găzduieşte cea mai mare populaţie de rinoceri albi, au dezvăluit specialiştii de la UICN.

În februarie, Botswana a anunțat că cel puțin 46 de rinoceri au fost sacrificați în 10 luni – reducerea populației de animale protejate cu aproape 10% și a solicitat guvernului să avertizeze că acestea ar putea să dispară complet din țara sud-africană până în 2021.

O altă subspecie, rinocerul negru de nord, este „în pericol critic” de extincţie, devenind o specie „dispărută în stare de sălbăticie”.

Rinocerul alb este mai ameninţat de braconaj, întrucât cornul său este mai mare şi acest animal preferă habitatele mai deschise, unde este mai uşor de reperat decât rinocerul negru, au explicat experţii de la UICN.

Mii de rinoceri care populau în trecut Africa şi Asia au fost decimaţi prin braconaj şi pierderea habitatelor. Foarte puţine exemplare mai trăiesc în prezent în afara parcurilor naţionale şi a rezervaţiilor.

spot_img

Ultimele știri