IRENA: O treime din energia lumii vine din surse regenerabile

O treime din energia electrică generată la nivel global provine din surse regenerabile, conform unui nou raport realizat de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă.

Noul raport arată creșteri impresionante ale generării energiei din surse solare și eoliene. Asia a înregistrat o creștere de 11%, în timp ce în Africa, creșterea a fost de puțin peste 8.4%.

Două treimi din capacitatea energetică adaugată anul trecut a provenit din surse regenerabile.

„Prin argumentele sale economice convingătoare, energia regenerabilă s-a impus ca tehnologia preferată pentru noua capacitate de generare a energiei.”, a declarat Adnan Z. Amin, director IRENA.

Energia regenerabilă a cunoscut o creștere în ultimii cinci ani, iar noul raport arată că această tendință va continua în viitor. Însă Amin a explicat că este nevoie de o creștere într-un ritm mai rapid dacă vrem să îndeplinim țintele climatice globale.

Giganţi din energie au cheltuit 1 miliard de dolari pentru lobby împotriva angajamentelor COP21

Noua tehnologie a permis creșterea accesibilității surselor regenerabile de energie. Energia eoliană a cunoscut o creștere de aproximativ 49 GW, în timp ce energia solară a crescut cu 94 GW.

Hidroenergia rămâne cea mai mare sursă de energia regenerabilă, însă creșterea sa a încetinit în ultimii ani. Alte surse notabile includ bioenergia, care a cunoscut o creștere în China și Marea Britanie, și energia geotermală, care a crescut în Turcia, Indonezia și SUA.

Luând în considerare rata de creștere rapidă, ecologiștii speră că tendința va continua în următoarele decenii.

Cu toate acestea, principalele 10 piețe de energie regenerabilă au înregistrat o scădere a activității, iar guvernele și jucătorii din industrie rămân rezervați în contextul instabilității geopolitice continue, potrivit clasamentului bianual EY al celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă(RECAI) publicat la sfârșitul anului trecut.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri