Patrula Zero Plastic: Peste o tonă de deșeuri adunate în Delta Dunării

Voluntarii WWF au adunat, în opt săptămâni, peste o tonă de deșeuri de pe canalele și brațele Deltei Dunării și pe plajele și lacurile adiacente.

În cadrul proiectului „Patrula Zero Plastic”, zeci de voluntari au participat în această vară la acțiunile de colectare a plasticului plutitor de pe canelele Deltei Dunării. Plasticul colectat (peste o tonă) a fost depozitat în țarcurile special amenajate la Mahmudia, Sulina, Sf. Gheorghe și Mila 23.

„La Sulina de exemplu, drumul din oraş spre plaja de la Marea Neagră e plin de deşeuri. La fel se întâmplă cu toate locurile unde sunt pescarii sportivi care campează ilegal, pe malurile Dunării. Am vorbit cu mulţi turişti care întotdeauna ne-au spus că au saci şi că strâng deşeurile, dar în realitate nu se întâmplă aşa”, spune reprezentantul local al WWF-România, Cristian Mititelu Răileanu.

Zona cu cele mai multe deșeuri din plastic abandonate a fost canalul care leagă Mahmudia de Sf. Gheorghe. În doar câteva ore, voluntarii Patrulei Zero Plastic au colectat aproape 20 de saci de deșeuri.

Acțiunile de colectare a plasticului au avut loc pe canalele și brațele Deltei Dunării și pe plajele și lacurile adiacente. Patrula Zero Plastic a parcurs, timp de 8 săptămâni, peste 1.000 de kilometri.

La Mahmudia, au fost curățate canalul Litcov, zona renaturată Incinta Carasuhat, lacurile din zonă și malurile localităților Murighiol și Dunavăț; la Crișan, canalele Caraorman și Ceamurlia, lacurile adiacente și Mila 23; la Sulina, plaja și canalele de pe Dunărea Veche; la Sfântu Gheorghe, Gârla turcească, lacurile adiacente și meandrele acestora.

„Am vrut să arătăm că există deşeuri şi că se pot colecta de fiecare dintre noi. Barca noastră este la fel ca bărcile folosite de turişti în Deltă. Aşa cum avem un sac sau mai mulţi în barcă şi strângem deşeuri de pe malurile canalelor, aşa şi turiştii se pot opri şi face acelaşi mic efort pentru un rezultat destul de vizibil”, a menţionat reprezentantul local al WWF.

Simultan, în toate localitățile din proiect, Patrula Zero Plastic a desfășurat Campania educațională „Impactul plasticului în natură”, în cadrul căreia au fost împărțite pliante care promovează reciclarea, pentru turiști și localnici. Aceștia au fost încurajați să nu lase gunoaie în natură și să recicleze.

Citește și: 

„Zero plastic în Delta Dunării”, proiect al WWF România pentru 2020

Un grup de 10 păsări flamingo a fost observat în Delta Dunării

spot_img

Ultimele știri