Două asociații și-au dat mâna într-o campanie care și-a propus să doteze mai multe unități educaționale din România cu calculatoare vechi recondiționate.
Astfel, 13 structuri educaționale din zece județe ale țării au beneficiat de o sută de echipamente IT recondiționate în cadrul campaniei de donații „Dăm un Byte de Ajutor”, organizată de Ateliere fără Frontiere în parteneriat cu Asociația ECOTIC.
Astfel, donația de calculatoare are impact în trei zone diferite: educație, susținerea reutilizării și inserție socio-profesională pentru persoane care întâmpină dificultăți la angajare pe piața liberă.
Campania face parte din platforma educlick a Ateliere fără Frontiere, prin intermediul căreia, calculatoare vechi și alte echipamente IT sunt colectate și pregătite pentru reutilizare de către persoane provenind din medii defavorizate și apoi donate către școli sau instituții de învățământ ce nu beneficiază de aceste dotări.
Nevoia de echipamente IT și de conectivitate la Internet sunt două aspecte din ce în ce mai vizibile la nivelul școlii românești. Din păcate, școlile din zonele defavorizate sunt cel mai adesea private de aceste dotări, fapt ce afectează calitatea procesului educațional și dezvoltarea ulterioară a elevilor.
„Școala trebuie să pregătească elevii pentru viitor, iar viitorul înseamnă tehnologie. Eu nu văd tehnologia ca pe un scop în educație, dar o văd ca pe un mijloc extrem de valoros și ofertant, ce poate aduce în sala de clasă lumea întreagă. Întrebuințarea tehnologiei în scop educativ este o realitate în majoritatea statelor dezvoltate, iar țara noastră face pași importanți în acest sens. Din păcate, pașii ăștia sunt „mai firavi” pentru școlile din mediu rural.
Pentru școala noastră, mâna întinsă de ECOTIC și Asociația Ateliere Fără Frontiere înseamnă un pas spre o educație „în” și „pentru” vremurile pe care le trăim. Aceste echipamente acoperă un gol. Ele aduc un mare plus de valoare lecțiilor în clasă și vin în sprijinul unor elevi defavorizați în situația unui învățământ la distanță.
Pentru copiii care vor beneficia de aceste dispozitive înseamnă un mare pas înainte. Înseamnă lărgirea orizontului, iar un orizont mai larg aduce vise mai înalte și motivația de a lupta pentru împlinirea lor.” ne-a declarat dna. profesor Laura Mitrofan, Școala Gimnazială Nr. 3 Sita Buzăului.
ECOTIC este singura organizație din domeniu care susține prin parteneriatul cu Ateliere fără frontiere reutilizarea echipamentelor IT pentru a fi ulterior donate școlilor, centrelor de plasament sau ONG-urilor care nu au beneficiat de dotări IT.