O specie de cerb pitic care nu mai fusese văzută de 30 de ani, redescoperită în Vietnam

Oamenii de știință au fost uimiți când au descoperit în imaginile unor camere ascunse în pădurile din Vietnam o specie de cerb pitic (sau cerb-șoarece) despre care credeau că a dispărut. Ultima dată fusese văzut în urmă cu 30 de ani.

Foto: Global Wildlife Conservation

Pentru că nu mai auziseră de prezența cerbului-șoarece (sau Cerbul pitic cu spate argintiu – Tragulus Versicolor) în pădurile din Vietnam, singurele unde trăia această viețuitoare, biologul vietnamez An Nguyen de la Global Wildlife Conservation şi colegii săi au decis să facă o anchetă.

„Imaginaţi-vă un cerb care a fost micşorat la dimensiunea unui pudel. Înlăturaţi coarnele şi adăugaţi doi mici canini. Apoi, scufundaţi două treimi din animal într-o găleată cu vopsea cenuşiu-argintie: veţi obţine un cerb pitic cu spate argintiu”, a declarat pentru AFP Andrew Tilker, de la Global Wildlife Conservation (GWC), coautor al studiului.

Pe baza observaţiilor anterioare (primele datând de la începutul secolului al XIX-lea), oamenii de ştiinţă au ales trei provincii vietnameze pentru a întreba populaţia de prezența acestui animal. Apoi, pe baza informațiilor primite, au montat trei camere ascunse.

„Nu aveam nicio idee la ce să ne așteptăm, așa că am fost surprins și foarte fericit când am verificat camerele și am văzut fotografii cu cerbul-șoarece”, a povestit Nguyen, potrivit The Guardian.

Foto: Global Wildlife Conservation

Pe durata a cinci luni, camerele au realizat 275 de fotografii cu aceste animale. Încântați de descoperire, cercetătorii au mai instalat încă 29 de camere în aceeași zonă, care au făcut încă 1.881 de fotografii. Este încă neclar câți indivizi au apărut în fotografii.

„Să descoperim că încă există aici reprezintă primul pas în determinarea celui mai bun mod de a proteja această specie şi de a ne asigura că nu o vom pierde”, a declarat An Nguyen.

Acest animal, de mărimea unui iepure, cel mai probabil este vânat de leoparzi, câini sălbatici și pitoni, însă oamenii de știință se tem că și capcanele puse de vânători au contribuit la aducerea speciei până în pragul extincției. În ciuda numelui, aceste animale nu sunt nici șoareci, nici cerbi, ci cea mai mică specie de ungulate (sau copitate), explică The Guardian.

Montarea camerelor. Foto: Global Wildlife Conservation

Astfel, una dintre măsurile urgente care se pot lua este reducerea capcanelor pentru animalele sălbatice.

„Oprirea capcanelor nu va proteja numai cerbul-șoarece, dar și alte numeroase specii, printre care și mamifere și păsări care pot fi găsite numai în eco-regiunea Annamites (din Vietnam) și care sunt amenințate cu dispariția”, a adăugat Andrew Tilker, membru în echipa GWC.

Redescoperirea cerbului-șoarece a crescut speranțele cercetătorilor de a găsi și alte specii considerate dispărute de către știință să fie găsite în sălbăticie.

„Un aspect cheie pentru studii viitoare despre specii dispărute este să lucrăm cu comunitățile locale, așa cum am făcut în cazul cerbului pitic. Încorporarea acestor cunoștințe ecologice a fost critică pentru munca noastră, iar această strategie s-ar putea dovedi de succes pentru alte specii, din alte părți ale lumii”, a mai spus Tilker.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri