O echipă de cercetători australieni a descoperit o metodă de a capta dioxid de carbon din atmosferă și a îl transforma în cărbuni, care pot fi apoi stocați sub pământ, fiind o modalitate de a combate schimbările climatice care este mai accesibilă și stabilă decât tehnologiile existente de captare a dioxidului de carbon.
Majoritatea tehnologiilor de captură și stocare a CO2 s-au concentrat pe comprimarea gazului CO2 într-o formă lichidă, care este stocată în formațiuni stâncoase. Însă această tehnică este scumpă, necesită multă energie electrică și, în plus, există riscul ca lichidul să se scurgă din sistmele subterane de stocare.
În ultimii ani, cercetătorii au făcut experimente cu catalizatori metalici pentru a transforma CO2 în carbon solid, însă majoritatea acestor reacții presupun temperaturi de peste 600 de grade Celsius și utilizează multă energie.
„Deși nu putem da timpul înapoi, transformarea dioxidului de carbon înapoi în cărbune și îngroparea înapoi în pământ este un pic ca și cum am da înapoi ceasul de emisii. Este nevoie de mai multe cercetări, însă acesta este un prim pas vital către stocarea carbonului. ”, a declarat Torben Daeneke, co-autor al studiului, într-un comunicat de presă.
Tehnologiile de captare și stocare a CO2 nu sunt eficiente în combaterea schimbărilor climatice
Chimiștii Dorna Esrafilzadeh și Torben Daeneke, de la Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), au utilizat o nouă clasă de catalizatori din aliaje metalice. Când au adăugat CO2 și un mic impuls electric în mixtura de metal lichid și electroliți, CO2 a fost transformat în carbon solid, procedeul având loc la temperatura camerei. În plus, noul cărbune poate conține o încărcătură electrică, așa că ar putea fi folosit ca un electrod.
„Un beneficiu în plus al procesului este că carbonul poate conține o încărcătură electrică, devenind un suprcondensator, așa că ar putea fi folosit ca component în vehicule viitoare. Procesul produce de asemenea combustibil sintetic ca produs secundar, care ar putea avea de asemenea aplicații industriale.”, a explicat Esrafilzadeh.