O noua specie demonstreaza ca mamiferele erau veninoase

Un mamifer nocturn ciudat, Solenodonul Hispanic, care seamana cu un soarece cu botul lung si are o muscatura veninoasa, este pe cale de disparitie din cauza defrisarilor si a vanatorii. Creatura nu traieste decat in Republica Dominicana si in Haiti si reprezinta un mister pentru cercetatorii din domeniu, informeaza BBC.

Cercetatorii de la Trustul de Conservare a Vietii Salbatice Durrell si de la Societatea Ornitologica Hispanica au reusit sa preleveze o mostra de ADN de la singurul exemplar al speciei care a putut fi capturat pentru studiu, in august 2008.

Potrivit cercetatorilor, solenodonul este in prezent foarte vulnerabil si necesita actiuni imediate pentru a supravietui, in ambele habitate naturale unde traieste, Haiti si Republica Dominicana.

"Stim putine despre acest animal, despre comportamentul sau, starea populatiei actuale sau datele genetice. Fara aceste cunostinte va fi foarte dificil sa luam masuri pentru conservarea lui.", a spus si Richard Young de la Trustul de Conservare Durrell.

Potrivit acestuia, Solenodonul Hispanic si Cubanez sunt singurele specii actuale de mamifere care pot injecta venin printr-o muscatura, datorita dintilor specializati.

Pana in prezent, mamiferul ii fascineaza pe cercetatori, aparand a fi veriga lipsa din evolutia mamiferelor.

"Datele obtinute din fosile arata ca unele grupe de mamifere acum disparute aveau sisteme dentare veninoase similare”, a declarat cercetatorul ZSL Sam Turvey.

„Este posibil ca aceasta caracteristica sa fi fost raspandita si pierduta mai apoi de mamiferele moderne”, a mai adaugat acesta.

Solenodonul se afla si pe lista Societatii Zoologice Londoneze ZSL ca fiind una dintre speciile deosebit de importante pentru evolutie care se afla la limita subsistentei, fiind astfel inclusa in programul Limita Existentei.

 

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri