Gardianul: Marea debarasare. Pe 19 aprilie se colecteaza electrocasnice si electronice vechi in toata tara
Romanii au ocazia sa scape si anul acesta de frigiderele, televizoarele, masinile de spalat si uscatoarele de par stricate din gospodarii, fara a plati vreo taxa catre firmele de salubrizare. Attila Korodi (foto), ministrul mediului, a anuntat, ieri, ca „Marea debasarare” va continua si anul acesta, in ciuda programului concurent si cu stimulente financiare, promis de omologul sau de la Ministerul Economiei, Varujan Vosganian. Asa ca, pe 19 aprilie, intr-o zi de sambata, gospodinele din 110 orase, inclusiv Bucuresti, vor putea sa arunce in strada electronicele si electrocasnicele vechi.
„Nu am ales intamplator aceasta zi. Am tinut cont de obiceiul romanilor de a face curatenie „la scara nationala” in preajma sarbatorilor de Paste”, a explicat Korodi. Chiar daca unele persoane se vor debarasa de cantitati mai mari de deseuri, rezultatele finale la nivel national nu au cum sa fie consistente. O dovedesc cifrele campaniei de anul trecut, cand fiecare roman a aruncat, in medie, in jur de 30 de grame de asemenea vechituri, ceea ce inseamna un total de 600 de tone.
Totusi, autoritatile nu dispera si se raporteaza la datele statistice, care arata ca romanii au de aruncat cam 3,75 kg de deseuri/an pe cap de locuitor, la un grad de colectare de 100%, fata de tinta oficiala, de 4 kg/locuitor. Cifrele au fost calculate tinand cont de cantitatile de electronice puse pe piata in fiecare an, ca si de dotarea gospodariilor si de durata de viata a aparaturii, recomandata de fabricanti.
Cele mai recente estimari ale producatorilor se refera la anul 2003, cand fiecare roman a cumparat in medie 7,5 kg de echipamente electrice. Acestia au adunat si cantitatile de aparatura din gopodariile populatiei: in jur de 25-30 kg/locuitor. Cu aceste raportari, campania de colectare a Ministerului Mediului ar putea, teoretic, sa se laude cu cate 3,75 kg deseuri adunate de la fiecare locuitor, daca populatia chiar ar renunta la aparatele mai vechi de 8 ani – durata de utilizare recomandata de fabricanti.
Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul
Cotidianul: Primariile string, din nou, frigidere vechi
Ministerul Mediului va organiza pe 19 aprilie a doua editie „Marea debarasare”. Romania a reusit sa colecteze doar 30 de grame pe cap de locuitor, desi tinta europena este de 4 kilograme.
110 orase, cu peste 20.000 de locutori, vor putea scoate electrocasnicele uzate in fata caselor, simbata 19 aprilie, de unde vor fi preluate de agentii de salubritate sau de catre firmele private care au contract cu autoritatile locale. „Am ales aceasta data pe moitv ca toti romanii fac curatenie inainte de Pasti. Astfel ca vor avea ocazia sa scape de aparatele vechi din casa, din balcon sau din pivnita”, a explicat Korodi Attila, ministrul Mediului.
In plus, ministerul cauta solutii pentru a implementa acest program la nivel national. „Vrem sa extindem campania de colectare si in orasele mici si la tara.
Conform datelor, o cantitate importanta de deseuri electronice si electrocasnice se afla in curtile de la sate”, a adaugat Korodi Attila.
Potrivit Comisiei Europene, Romania va trebui sa colecteze 4 kilograme de deseu, pe cap de locuitor anul acesta. „Tinta este ambitioasa, insa trebuie sa o raportam la cantitatea produselor puse pe piata in ultimi ani. In anul 2001 au fost vindute 5,5 kilograme de produse electronice si electrocasnice pe cap de locuitor, in 2002 mai mul cu un kilogram, iar in 2003 7,5 kilograme”, a mentionat ministrul Mediului.
Conform datelor oficiale, fiecare roman are in casa in prezent in medie 25 de kilograme de astfel de produse, iar durata lor de folosinta este de aproximativ opt ani. Studiile arata ca romanii folosesc aceste aparate pe o durata mult mai lunga. Totodata in condiitile in care colectarea s-ar face 100%, fiecare roman ar putea contribui cu o cantitate de 3,75 kilograme de astfel de deseuri, potrivit lui Korodi Attila.
Pe de alta parte, fostul ministru al Mediului, presedintele Organizatiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, a solicitat Ministerului Mediului sa faca publice sumele colectate la bugetul de stat din „taxa verde” platita de contribuabili la achizitionarea de electrocasnice noi si modul in care au fost folosite pentru stringerea deseurilor.
Presedintele Organizatiei de femei a PDL a aratat ca, potrivit prevederilor legale, respectiv Hotarirea de Guvern nr. 448/2005, producatorii, importatorii si distribuitorii de aparatura electrica pot sa perceapa aceasta taxa verde la produsele noi, pentru a acoperi cheltuielile implicate de colectarea si reciclarea deseurilor electronice, adica a aparaturii vechi, obligatie care cade tot in sarcina lor.
„Taxa de prima inmatriculare nu este singura taxa pe care romanii sint obligati sa o plateasca fara sa primeasca nimic inapoi si fara sa se cunoasca destinatia banilor. Un caz asemanator este „taxa verde”, inclusa de la jumatatea anului trecut in pretul de comercializare al aparatelor electrice si electronice de toate tipurile, de la masini de calcat la calculatoare sau frigidere”, a declarat Sulfina Barbu.
Aceasta a precizat ca, desi cu banii incasati sub forma de taxa verde aceste asociatii ar trebui sa organizeze campanii de colectare, depozitare ecologica si reciclare a aparaturii electrice si electronice vechi, in prezent „nu se stie nimic despre cuantumul sumelor adunate astfel si nici ce fac asociatiile cu acesti bani”. „Stim doar ca la nivel vizibil nu se vede ca acestea ar desfasura vreo campanie de colectare. Singura campanie de colectare de deseuri electronice pe care o vedem este cea efectuata de Ministerul Mediului, pe bani publici”, a adaugat Barbu, precizind ca, in acest fel, „cetateanul plateste de doua ori pentru un serviciu pe care nu il primeste niciodata, si anume un mediu mai sanatos”.
In plus, potrivit Sulfinei Barbu, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile trebuie sa clarifice de ce nu a completat golul normativ prin stabilirea unor tinte precise de colectare si valorificare pentru fiecare producator, importator sau distribuitor, in absenta acestora organizatiile neavind nicio obligatie legala in acest sens. Aceasta a mai cerut Ministerului Mediului sa faca publice sumele cheltuite din bani publici pentru campaniile de colectare declansate pe plan local.
Valoarea de baza a taxei verzi este in prezent de 5 lei, iar valoarea finala variaza in functie de produsul comercializat, de la 5 lei pentru un calculator la 8 lei pentru un televizor LCD si la valori mai mari pentru un frigider. „Unele informatii, deocamdata neoficiale, plaseaza totalul incasarilor din taxa verde undeva intre 5 si 6 milioane de euro de la jumatatea anului trecut si pina acum, bani cu care nu stim ce se intimpla, desi ii platim de cite ori cumparam produse electronice", a mai aratat Barbu.
Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul