Principalii membri ai unei bande de traficanti, care comercializau in China parti si organe ale tigrilor si ursilor, vor aparea in fata tribunalului in martie, dupa o urmarire de sase luni la care WWF si TRAFFIC au furnizat asistenta tehnica la granita, politiei si oficialilor din marina, informeaza Environmental News Network.
900 de labe de urs brun si negru, patru piei de tigru si peste 60 de kilograme de oase de tigru, cu o valoare de peste 200.000 de dolari, au fost confiscate in trei capturi realizate de serviciile de frontiera, politie si marina.
"Acest lucru arata prejudiciul imens adus speciilor aflate pe cale de disparitie si naturii de traficantii si braconierii de viata salbatica. Aceasta actiune lanseaza un precedent. Nu putem invia animalele ucise, dar am reusit sa oprim o banda importanta si sa intarim controlul la granita chinezo-rusa", a declarat Sergey Aramilev, expert in conservarea biodiversitatii la WWF Rusia.
Banda de traficanti a atras pentru prima data atentia autoritatilor chineze anul trecut cand o cantitate suspect de mare de cartofi a fost transportata in tara. Inspectorii au descoperit opt pungi de labe de ursi, trei piei de tigru, mai multe coarne si fragmente din scheletele mai multor animale.
Politia a identificat prima data partea rusa implicata in trafic, descoprind apoi seful bandei, un cetatean chinez cu numele rusesc Kolya.
Kolya era activ pe piata din Ussuriisk, un punct cheie pentru traficanti si braconierii din provincia Primorsky. El facea si calatorii in alte districte pentru a gasi operatori si intretinea contacte directe cu braconierii. In martie 2007, autoritatile au interceptat pe lacul inghetat Khanka mai multe sanii care carau 120 de labe de urs, dar banda care le transporta a reusit sa scape cu ajutorul snowmobilelor.
Interventiile politiei au pus banda in dificultate, iar o actiune sub acoperire a autoritatilor a reusit sa surprinda traficantii in flagrant. Membrii bandei care nu erau prezenti au fost arestati ulterior. Ei pot primi pedepse cu inchisoarea de la 7 la 12 ani.
WWF a informat regulat, pe parcursul anului 2007, autoritatile cu privire la comertul ilegal de astfel de produse care se desfasoara la granita chinezo-rusa.
Foto: panda.org