O echipă de specialişti în conservarea mediului din Indonezia a anunţat că a descoperit, în vestul Sumatrei, o floare uriaşă a unei specii de plante recunoscută pentru producerea celor mai mari inflorescenţe din lume.
Sursă foto: https://www.thejakartapost.com/
Uriaşa Rafflesia tuan-mudae – o floare roşie cărnoasă, cu pete albe asemănătoare unor băşici pe petalele sale enorme – are diametrul de 111 centimetri. Dimensiunea depăşeşte recordul anterior, de 107 centimetri, stabilit de o floare găsită în 2017 în aceeaşi regiune. La vremea respectivă, floarea a furat titlul de la o altă Rafflesia din Filipine cu un diametru de 100 cm.
”Aceasta este cea mai mare Rafflesia tuan-muda consemnată vreodată”, a declarat Ade Putra din cadrul Agenţiei pentru Conservare din Agam, Sumatra.
Floarea va fi deschisă aproximativ o săptămână înainte de a se ofili, a precizat el.
Planta a fost numită Rafflesia după britanicul Sir Stamford Raffles, care a consemnat pentru prima oară un astfel de exemplar în Indonezia, la începutul secolului al XIX-lea.
Specia creşte în mai multe ţări din Asia de Sud-Est, inclusiv în Filipine, unde a fost observat un exemplar cu un diametru de 100 de centimetri.
Inflorescenţa plantei parazitare, uneori denumită floarea-cadavru, imită duhoarea cărnii putrede pentru a atrage insectele, notează sursa citată. Un miros similar este răspândit şi de Amorphophallus titanum din Indonezia, o floare în formă de falus, ce poate atinge înălţimi de până la trei metri.