Platio, o companie de tehnologie din Ungaria foloseşte plastic reciclat pentru a produce panouri solare încorporate în pavaje, care pot alimentara cu energie electrică clădiril şi să încărce dispozitivele electronice în spaţii publice, scrie Reuters.
Celulele solare sunt protejate de plăci de sticlă rezistentă, care permit pavajelor să suporte greutatea vehiculelor, iar secretul funcţionării lor constă într-o abordare la scară redusă, a declarat Imre Sziszak, cofondator al companiei Platio, cu sediu la Budapesta.
„Nu există biţi complicaţi în acest panou. Folosim plastic reciclat care oferă o suprafaţă foarte puternică şi durabilă. Am vrut să realizăm un produs foarte simplu, care să ne poată oferi energie regenerabilă pentru gospodării”, a mai spus Sziszak.
O unitate de panouri solare produce aproximativ 20 de waţi, iar reprezentanţii companiei declară că aceasta este singura firmă care foloseşte plastic reciclat în acest scop.
Celulele solare sunt integrate în pavaj prin utilizarea materialelor plastice reciclate, fiind necesare circa două kilograme pentru fiecare panou, iar pavajele Platio pot fi instalate acolo unde utilizarea tehnologiei solare convenţionale nu este posibilă.
„Există numeroase cazuri în care utilizatorii nu pot instala panouri solare pe acoperiş, fie din cauza poziţiei proaste a casei, fie din cauza sistemului sau a structurii acoperişului, iar în aceste cazuri noi oferim o alternativă foarte bună”, a spus Sziszak.
Platio susţine că o suprafaţă de 20 de metri pătraţi acoperită cu acest tip de pavaj poate produce suficientă energie electrică pentru a acoperi consumul anual de energie al unei gospodării obişnuite. De asemenea, maşinile electrice pot fi încarcae cu energie din aceste pavaje.
Deși pavajul solar Platio este în prezent mai scump decât panourile tradiționale montate pe acoperiș, Sziszak crede că simplitatea produsului îl face mai versatil.
Citeşte şi:
CEZ Vânzare lansează o campanie de informare asupra eficienţei energetice
Asociaţiile de profil cer Guvernului să aloce minimum 4 miliarde de euro pentru eficienţa energetică a clădirilor