O companie americană a creat cornuri de rinocer sintetice pentru a reduce braconajul

O companie din San Francisco a reușit să printeze prin tehnologia 3D cornuri de rinocer sintetice care au aceași amprentă genetică precum cele reale. Reprezentanții companiei spun că acestea sunt destinate în special pentru piața medicinei tradiționale chinezești, în cadrul unei strategii de reducere a braconajului pentru animalele din această specie aflată în pericol de dispariție, informează digitaljournal.com.

rhinoivory

Potrivit reprezentanților Pembient, compania care a dezvolta produsul, un corn de rinocer sintetic obținut prin această metodă este similar din punct de vedere genetic dar și spectografic cu cornul natural. Această companie pregătește pentru viitorul apropiat și lansarea unei beri care să aibă printre ingrediente și un extras de corn de rinocer, special concepută pentru piața chineză.

Cererea enormă de pe piețele medicinei tradiționale din China și Vietnam a provocat o creștere alarmantă a braconajului la rinocer în Africa și Asia, aducând aceste animale în pragul dispariției. În Africa de Sud, unde se află 80% din populația de rinoceri a Africii, au fost omorâte 1.215 de exemplare de rinocer în cursul anului trecut.

Matthew Markus, CEO al companiei Pembient, a precizat că aceste cornuri sintetice de rinocer vor fi comercializate la un preț de opt ori mai mic decât prețul unuia natural, sperând că astfel braconierii nu vor mai putea să-și vândă marfa și vor renunța la uciderea acestor animale. „Calitatea produslui este mult superioară față de un corn obținut de la un animal sălbatic. Din cauza poluării din aer și apă, în cornurile rinocerilor braconați se găsesc importante cantități de pesticide. Produsele noastre sunt la fel de pure ca acum 2000 de ani”, a explicat Markus.

Cu toate acestea, grupurile de conservaționiști și-au declarat scepticismul cu privire la succesul acestui produs reducerii braconajului. „Vânzarea unor cornuri sintetice nu reduce cererea de cornuri de rinocer ci ar putea duce chiar la o intensificare a braconajului pentru că această strategie va avea efectul de a crește cererea pentru „adevăratul corn de rinocer”. Producerea de cornuri sintetice va avea ca efect încurajarea folosirii lor pentru presupusele efecte benefice pentru sănătate, deși știința a demonstrat că acest corn nu are astfel de efecte”, a spus Susie Ellis, director executiv al organizației International Rhino Foundation.

Cornul de rinocer este foarte cerut în Vietnam și China ca ingredient în medicina tradițională. Un kilogram de corn de rinocer costă 65.000 de dolari pe stradă, ceea ce îl face mai valoros decât aurul.

Citește și:

Ultimul mascul din specia rinocerilor nordici albi, păzit de gardieni înarmați 24 de ore din 24

Număr record de rinoceri braconați în 2014

Cursă disperată pentru salvarea rinocerilor albi nordici

Unul din ultimii șase rinoceri nordici albi a murit

spot_img

Ultimele știri