Cercetatorii de la Universitatea din Georgia au descoperit o modalitate de a transforma dioxidul de carbon din atmosfera in biocombustibil.
Practic, am crea un microorganism care face cu dioxidul de carbon exact ceea ce fac plantele – il absorb si il transforma in ce va folositor”, a declarat Michael Adams, membru al departamentului de bioenergie al Institutului de Cercetare al Universitatii din Georgia.
Dupa cum se stie, in timpul procesului de fotosinteza, plantele folosesc lumina soarelui pentru a transforma apa si dioxidul de carbon in zaharuri pe care le folosesc pentru a-si furniza energia necesara. Aceste zaharuri pot fi fermentate si transformate in etanol, dar extragerea lor s-a dovedit a fi extrem de dificila.
Aceasta descoperire elimina plantele ca intermediar in acest proces tehnologic. Putem lua dioxidul de carbon direct din atmosfera si il transformam in combustibili sau substante chimice, fara a fi nevoie sa treacem prin procesul ineficient de cultivare a plantelor si de extragere a zaharurlor din biomasa”, a spus Adams.
Procesul este posibil datorita un microorganism unic numit Pyrococcus furiosus, sau „mingea de foc”, care prospera si se hraneste in apele supraincalzite ale oceanelor din jurul orificiilor de ventilatie geotermale. Prin manipularea materialului genetic organismului, Adams si colegii sai au creat un fel de P. furiosus care este capabil de a hrani la temperaturi mult mai scazute cu dioxid de carbon.
Echipa de cercetare a folosit apoi hidrogenul pentru a crea o reactie chimica in interorul microorganismului, reactie care incorporeaza dioxidul de carbon in acid 3-hydroxypropioni, un produs chimic industrial comun folosit pentru fabricarea acrilicelor si a mai multor produse asemanatoare.
Cu alte manipulari genetice ale noii tulpine de P. furiosus, Adams si colegii sai ar putea crea o versiune care genereaza o serie de alte produse industriale, inclusiv combustibil, din dioxid de carbon. Cand combustibilul creat prin procesul de P. furiosus este ars, se elibereaza aceeasi cantitate de dioxid de carbon folosit pentru a o crea, facandu-l in mod eficient o alternativa mult mai curata la benzina, carbune si petrol.
Acesta este un prim pas important, care are o mare promisiune: metoda este eficienta si rentabila pentru a produce combustibili. In viitor, vom rafina procesul pentru a incepe testarea pe o scare mai mare”, a precizat Adam.