Numărul animalelor care au murit în incendiile din Australia a crescut la peste un miliard

Peste un miliard de animale ar fi fost fost ucise de focurile înregistrate în Australia, potrivit unui om de știință, care şi-a revizuit estimarea iniţială, făcută în urmă cu o săptămână.

Chris Dickman, profesor de ecologie la Universitatea din Sydney, și-a revizuit estimarea iniţială, de 480 de milioane de animale afectate de incendii. Acum, el spune că mai mult de 800 de milioane de animale au fost ucise doar în statul New South Wales. Acest lucru înseamnă că numărul de animale afectate la nivel național depășește un miliard.

Cifra actualizată include animalele ucise direct de incendii și cele care au murit din cauze indirecte, cum ar fi înfometarea, deshidratarea sau pierderea habitatului. Estimarea include mamifere, păsări și reptile, dar nu include broaște, insecte și alte nevertebrate.

„Ceea ce vedem sunt efectele schimbărilor climatice”, a spus Dickman într-o declarație. „Probabil că ne uităm la cum ar putea arăta schimbările climatice pentru alte părți ale lumii în primele etape în Australia, în acest moment”.

Cifra avansată recent, de un miliard de animale decedate, se bazează pe un raport din 2007 al World Wild Fund for Nature (WWF) care a estimat densitatea faunei sălbatice pentru a analiza impactul defrişărilor din NSW. Studiul a examinat impactul defrișărilor și al curățării terenurilor asupra vieții sălbatice australiene și a constatat că aceste practici aduc un efect grav asupra populațiilor de mamifere, păsări și reptile din țară.

Peste 120 de incendii continuă să ardă în statul New South Wales, 50 dintre acestea scăpate de sub control. În acelaşi timp, în statul Victoria sunt active peste 40 de focare, cel puţin zece dând semne că se vor uni. Chiar dacă a plouat la începutul săptămânii, prognoza meteo indică temperaturi mai ridicate, ceea ce ar putea crește riscul de incendiu în aceste state.

Australia găzduiește o bogată diversitate de animale, inclusiv 300 de specii native de pe continent. Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că focurile pot șterge de pe faţa Pământului specii întregi sau pot modifica permanent anumite ecosisteme.

Aproximativ 34 de specii și subspecii de mamifere native australiene au dispărut în ultimii 200 de ani – cea mai mare rată de dispariție a oricărei regiuni din lume, potrivit Universității din Sydney.

Până în prezent, o suprafaţă de peste 10 milioane de hectare din Australia – cât suprafaţa Coreei de Sud -, a fost mistuită de flăcări de la debutului sezonului incendiilor, în luna septembrie. 27 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Incendiile de vegetaţie din Australia au emanat circa 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă şi au produs poluanţi periculoşi, a indicat programul european de monitorizare Copernicus. Fumul a traversat Pacificul, afectând oraşe din America de Sud şi ar putea ajunge în Antarctica, a notat Organizaţia Meteorologică Mondială.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri