Nuclearelectrica pierde litigiul de 41 milioane lei cu Hidroelectrica

www.militar.infomondo.ro

Contestatia formulata de Nuclearelectrica impotriva deciziei administratorului judiciar Euro Insol de respingere a sumei de 41 milioane lei solicitata de Nuclearelectrica cu titlu de penalitati de intarziere a fost respinsa, luni, de catre judecatorii Tribunalul Bucuresti, a anuntat Hidroelectrica.

Initial, Nuclearelectrica a solicitat inscrierea la masa credala cu peste 28,7 milioane lei, reprezentand datorii scadente, care au fost acceptate de catre Euro Insol, si cu penalitati de intarziere in cuantum de 41 milioane lei, care au fost respinse ca nedatorate de catre administratorul judiciar.

Euro Insol a acceptat in tabelul preliminar creante de 3,5 miliarde lei, a respins creante de 1,1 miliarde lei si a admis sub conditia prezentarii unor documente contabile justificative creante de 800 milioane lei. Acest fapt a generat 74 de contestatii din partea creditorilor nemultumiti de decizia administratorului judiciar.

Pana in prezent Tribunalul Bucuresti a judecat 15 contestatii, din care 13 au fost respinse si doua au fost admise la solicitarea administratorului judiciar, intrucat ulterior intocmirii tabelului preliminar si pana la momentul judecarii contestatiilor cei doi creditori au prezentat documente din care rezulta existenta si intinderea creantei.

Valoarea contestatiilor respinse totalizeaza 45 milioane lei, iar a celor admise 111.846 lei.

Hidroelectrica performeaza pe OPCOM

De la deschiderea insolventei, compania a realizat pe piata concurentiala venituri cu cca. 45,7 milioane euro mai mari, decat daca ar fi vandut aceeasi cantitate de energie catre traderi, cu pretul de 130 lei/MWh.

Valoarea energiei contractate de catre Hidroelectrica pe piata contractelor bilaterale administrata de OPCOM a depasit 100 milioane de euro, dupa ce compania a vandut marti, la licitatie, 11 pachete de 43.800 MWh in valoare totala de 108.422.082 lei, la un pret mediu de 225,04 lei/MWh.

www.gandul.info

Diferenta dintre pretul cu care Hidroelectrica vinde acum energia produsa si pretul din vechile contracte cu traderii, se mentine in jurul valorii de 100 lei/MWh astfel incat veniturile suplimentare obtinute contribuie substantial la imbunatatirea indicatorilor economico-financiari ai societatii, spune Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica.

Odata cu incheierea celor 11 tranzactii, numarul licitatiilor incheiate de catre Hidroelectrica pe bursa de energie administrata de OPCOM ajunge la 52, totalizand o cantitate de 2.098.865 MWh, in valoare de 479.059.494 lei (106 milioane euro), la un pret mediu de 228 lei/MWh.

E.ON Energie Romania si Electrica Furnizare si-au adjudecat cate 4 pachete, Enel Energie Muntenia a castigat 2 si CEZ Vanzare un singur pachet, in cadrul unor sesiuni la care au participat 8-10 ofertanti.

spot_img

Ultimele știri