text de Ecaterina Procopov
"Cerem Guvernului Romaniei sa interzica cultivarea porumbului modificat genetic in 2007!", striga intr-o parte si-n cealalta reprezentantii organizatiei neguvernamentale Greenpeace din Romania. In ciuda argumentelor puternice, sustinute de legislatia europeana, se pare ca nimeni nu-i aude…
Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, in Romania ar putea fi cultivate varietatile de porumb MG MON810, create de compania americana Monsanto, aprobate deja pentru scopuri comerciale in UE.
Totusi, legislatia europeana permite statelor membre utilizarea "clauzei de salvgardare" si activarea interzicerilor temporare asupra organismelor modificate genetic (OMG) autorizate de UE odata cu includerea de ecosisteme noi cu caracteristici de mediu diferite in interiorul granitelor Comunitatii. Cu alte cuvinte, Romania proaspat integrata detine bioregiuni geografice pentru care nu s-au facut, inca, studii de evaluare a impactului pe care porumbul modificat genetic il va avea asupra lor.
"Necunoscand efectele asupra mediului si sanatatii oamenilor, de ce sa se adopte ceva ce nu cunoastem, cand putem aplica principiul precautional? Nu cunoastem, nu ne aruncam, orbeste, inainte!", ne spune Anamaria Bogdan, purtator de cuvant Greenpeace Romania. Coordonatorul campaniilor Greenpeace, Gabriel Paun, prezinta exemplul altor cinci tari membre ale UE, care au apelat deja la Articolul 23 al Directivei Comisiei Europene. Invocarea acestuia ofera posibilitatea de a nu autoriza automat OMG deja aprobate in UE, pana cand nu se fac evaluari asupra bioregiunilor necercetate inca. Astfel, in cele cinci tari, printre care, recent, si Austria, au fost interzise cultivarea si importul semintelor de porumb provenite de la Monsanto, pentru a proteja agricultura autohtona, mediul inconjurator si consumatorii.
Reprezentantii Greenpeace au trimis inca din noiembrie o scrisoare catre premierul Calin Popescu-Tariceanu in vederea adoptarii masurilor legislative necesare deciziei de interdictie a porumbului modificat genetic, insa el a spus ca responsabile de acest lucru sunt Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii. Si uite asa, Romania a aderat deja la Uniune, iar pentru un raspuns la aceasta problema, pasata de la o autoritate la alta, nimeni din Guvern nu si-a facut inca timp.
Cert este ca, daca Romania ar accepta cultivarea porumbului modificat genetic, efectele ar putea fi grave. Si asta mai ales pentru ca romanii consuma foarte frecvent aceasta cereala, spre deosebire de restul europenilor, care folosesc porumbul indeosebi ca hrana pentru animale.
In alta ordine de idei, problema organismelor modificate genetic si a profitului obtinut din comercializarea lor ar trebui evaluata cu mai putin interes si cu mai multa responsabilitate, atat de autoritati, cat si de consumatori. Şi nu ar fi greu, din moment ce, incepand cu acest an, in tara a fost interzisa cultivarea de soia modificata genetic.
"Necunoscand efectele asupra mediului si sanatatii oamenilor, de ce sa se adopte ceva ce nu cunoastem, cand putem aplica principiul precautional? Nu cunoastem, nu ne aruncam, orbeste, inainte!", ne spune Anamaria Bogdan, purtator de cuvant Greenpeace Romania.