Nu mai subventionati biocombustibilii!

"Biocombustibilii vor oferi lumii un leac mai rau decat boala pe care vor sa o vindece", arata un studiu publicat de Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica. Reprezentantii OEDC le recomanda guvernelor sa reduca subventiile acordate productiei de biocombustibili si sa sprijine dezvoltarea unor noi tehnologii nepoluante.

Raportul OECD arata ca ajutoarele financiare acodate in tarile dezvoltate industriei producatoare de biocombustibili ar putea conduce la majorarea preturilor la alimente si ar avea efecte daunatoare asupra mediului. "Presiunea actuala pusa pe cresterea consumului de biocombustibil creeza tensiuni nesustenabile, care vor genera dereglari in piata fara a genera insa si beneficii semnificative in planul protejarii mediului", se arata in studiu. Reprezentantii Organizatiei pentru Dezvoltare si Cooperare Economica cred ca utilizarea biodieselului obtinut din resurse regenerabile precum rapita, porumbul sau floareasoarelui reprezinta o amenintare pentru piata produselor de consum din urmatoarea decada. Culturile de plante din care se obtine bioetanolul reprezinta si o sursa de hrana importanta pentru animalele domestice. De aceea, cresterea utilizarii plantelor de catre producatorii de energie alternativa va duce la diminuarea sursei de hrana pentru animale, al carei pret se va majora, si la scumpirea produselor alimentare din carne si cereale.

In raportul OECD se mai arata ca inlocuirea benzinei si a motorinei cu combustibili alternativi va reduce emisiile generate de consumul de energie cu maximum 3%, insa costurile acestui beneficiu vor fi foarte costisitoare. OECD le recomanda guvernelor sa reduca subventiile pentru biocombustibili si sa foloseasca acesti bani pentru a finanta cercetarea si dezvoltarea combustibililor ecologici din generatia a doua. Expertii ridica intrebari si cu privire la planul UE de a inlocui cu bio diesel 10% din combustibilul utilizat in transport, pana in anul 2020. Numai Statele Unite ale Americii cheltuiesc anual 7 miliarde de dolari pentru a sprijini productia de etanol, evitarea unei tone de emisii de CO2 ajungand la un pret de peste 500 de dolari. In Uniunea Europeana, acelasi lucru ar putea costa de 10 ori mai mult, potrivit studiului.

Raportul mai trage un semnal de alarma si asupra efectelor negative de mediu provocate de extinderea folosirii biocombustibililor. "Atat timp cat valorile ecologice nu sunt evaluate corect pe piata, va exista un stimulent puternic de inlocuire a ecosistemelor naturale, precum padurile, mlastinile si pajistile, cu recoltele necesare productiei de biodiesel." Reprezentantii OECD sustin ca, pana in 2016, productia anuala de bioetanol se va dubla in state precum SUA, Brazilia sau China. In UE, cantitatea de seminte (de rapita, in special) folosite pentru combustibili va creste, in aceeasi perioada, de la 10 milioane la 21 de milioane de tone.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri