Dacă visezi la un stil de viață zero waste, dar ți se pare dificil, poți să începi cu pașii de mai jos. Fiecare necesită doar puțin efort, dar este necesar, cu atât mai mult cu cât doar 9% din cantitatea de plastic produsă este reciclată.
Se pare că nu reciclarea ambalajelor este soluția de a nu mai avea gropile de gunoi pline, căci 91% din plasticul produs nu este reciclat, ci un stil de viață zero waste. Adică să producem zero deșeuri.
Până acolo, pune în aplicare următoarele sfaturi:
1. Dacă comanzi mâncare acasă sau o ceri la pachet, refuză acele lucruri care vor ajunge până la urmă la gunoi, cum ar fi tacâmurile din plastic, paiele, șervețelele, pungile din hârtie, plicurile cu condimente și cutiile cu sosuri. Dacă mănânci acasă, mai mult ca sigur nu vei avea nevoie de ele.
2. Atunci când mănânci în oraș, nu lua un teanc de șervețele, când probabil o să folosești doar unul sau două și refuză, evident, paiul din plastic. Dacă știi că n-o să poți să termini mâncarea, adu cu tine o caserolă ca să o ceri la pachet.
3. Folosește obiectele tale atunci când ești în afara casei, cât de mult posibil. Adică cere cafea în cana pe care o porți în geantă, refuză paiul din plastic și folosește-l pe al tău, din material sustenabil, păstrează-ți mâncarea pentru prânzul de la serviciu într-o caserolă refolosibilă. Transportă pâinea în punga ta din material textil și caută variante prin care să duci acasă cumpărăturile precum brânza, legumele, mierea, ouăle etc.
4. Cere înghețata la con. Deși e un gest mic, înseamnă totuși mai puțin plastic sau polistiren generat.
5. Nu accepta produse promoționale de la concerte, evenimente, târguri și festivaluri. Poate o să te bucuri pe moment de breloc, magnet, șapcă sau alte obiecte mici, dar, cel mai probabil, acasă vor strânge praf și vor ajunge tot la coșul de gunoi.
6. Nu accepta punga de la magazin, fie ea și din hârtie. Și fii foarte vocal când zici: „Nu, mulțumesc!”, poate aude și cel din spatele tău și se va gândi puțin la asta. Poartă mereu în geantă o sacoșă din material textil.
7. Renunță la aparatul de ras din plastic (2 miliarde sunt aruncate la gunoi numai în Statele Unite, în fiecare an) și alege unul din metal.
8. Cumpără pâine proaspătă, de la brutărie, în locul celei ambalate în plastic de la supermarket.
9. Nu cumpăra produse ambalate individual, cum ar fi batoanele de cereale, sau în pungi mici, cum este detergentul. O cutie, o pungă sau o sticlă mare creează mai puțin deșeu decât mai multe, dar mici. Și mai bine de atât, cumpără de câte ori se poate produse vrac și folosește recipientele tale.
10. Redu produsele din hârtie pe care le folosești acasă, cum ar fi șervețelele de bucătărie, cele nazale, dar și cărțile. Pe primele, înlocuiește-le cu unele din bumbac sau alt material textil, iar cărțile citește-le online sau împrumută-le de la bibliotecă.
11. Spune „Nu!” bețișoarelor chinezești de unică folosință și scobitorilor. Peste 25 de milioane de copaci maturi sunt tăiați în fiecare an pentru a produce bețișoarele chinezești de unică folosință, doar pentru a fi aruncate la scurt timp după folosire. La acestea se adaugă scobitorile și alte tipuri de bețișoare, iar numărul copacilor tăiați și care ajung la groapa de gunoi în scurt timp crește simțitor.