Astăzi, 4 noiembrie, Noul Cod Silvic intră în dezbatere la Camera Deputaților, for decizional, pe agenda comisiei pentru mediu și echilibru ecologic. Votul pentru cod va avea loc marți, 5 noiembrie, în cadrul comisiei, care se numără printre cele trei comisii raportoare implicate în proces, alături de comisia pentru agricultură și cea juridică, înainte ca acesta să ajungă în plenul Camerei.
Aflat în procedură de urgență încă din primăvară, noul Cod Silvic este esențial pentru accesarea plății 4 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind considerat un jalon important, deja depășit din vară.
Deși amendamentele depuse la noul Cod Silvic intră astăzi în dezbatere la Camera Deputaților, absența programului comisiei pentru mediu de pe site-ul Camerei Deputaților ridică semne de întrebare în rândul inițiatorilor amendamentelor.
Codul va fi supus la vot în cadrul comisiei, marți, 5 noiembrie, aceasta fiind una dintre cele trei comisii raportoare, înainte de a ajunge în plenul Camerei.
După asumarea creării de centuri verzi la nivel național ca parte a programelor de țară pentru alegerile prezidențiale ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a venit în întâmpinare, a redactat și a depus la Camera Deputaților amendamentele la noul cod silvic menite să legifereze centurile verzi la nivel național.
Amendamentele au susținerea oficială a Ministerului Mediului care, de altfel, a și contribuit la redactarea versiunii finale.
În plus, platforma a propus la Senat amendamente pentru protejarea pădurilor din Ilfov, considerate esențiale pentru viitoarea centură verde a capitalei.
Aceste amendamente vizează atât facilitarea accesului în pădure, cât și ocrotirea arborilor remarcabili.
Inițiativele au beneficiat de sprijin oficial din partea Ministerului Mediului și au fost incluse în forma adoptată de Senat.
Amendamentele au fost susținute de o gamă largă de parlamentari din toate partidele, ceea ce evidențiază importanța proiectului pentru viitorul ecologic al României.
Camera Deputaților este for decizional.
Parlamentarii care s-au alăturat și au semnat în calitate de coautori aceste amendamente sunt:
Ion-Marcel Ciolacu – deputat PSD, Nicolae-Ionel Ciucă – senator PNL, Cătălin Drulă- deputat USR, Kelemen Hunor – deputat UDMR, Mircea Fechet – deputat PNL, Oana Alexandra Cambera – deputată neafiliată, Oana-Silvia Țoiu – deputată USR, Alina-Ștefania Gorghiu – 2 senatoare PNL, Tanczos Barna – senator UDMR, Liviu-Lucian Mazilu – senator PSD, Diana-Anda Buzoianu – deputată USR, Sebastian-Ioan Burduja – deputat PNL, Ștefan Radu Oprea – senator PSD, Aurel Oprinoiu – senator USR, Simona Bucura-Oprescu deputată PSD, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș – senator PNL, Robert-Marius Cazanciuc- senator PSD, Andrei-Răzvan Lupu – deputat neafiliat, Liviu-Ionuț Moșteanu deputat USR, Tudor-Vlad Benga – deputat neafiliat.
Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi și-au asumat crearea de centuri verzi la nivel național ca parte a programelor de țară pentru alegerile prezidențiale.
„Benefic pentru România, benefic pentru oameni, benefic pentru natură și necesar pentru a nu risca și mai mult pierderea banilor europeni este ca acest cod să fie votat înainte de alegeri.”, a subliniat Găvan.
Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a marcat joi, 31 octombrie, o bornă importantă pentru Centura Verde București- Ilfov: s-au făcut primele plantări din viitoarea centură verde a capitalei.
Centura Verde București-Ilfov a marcat un moment semnificativ în evoluția sa, cu demararea primelor plantări în localitățile Bragadiru, Cernica și Brănești, și depunerea amendamentelor la noul cod silvic, care vizează legiferarea centurilor verzi la nivel național.
În prezența premierului Marcel Ciolacu și a conservaționistului Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, au fost plantați 15.000 de puieți, amplasament, pe o suprafață de 3,5 hectare, demers care se aliniază viziunii de dezvoltare sustenabilă a capitalei.
„A fi împreună pentru centurile verzi este ceva necesar să arate aceeași unitate și aliniere a politicului ca și parada de 1 decembrie unde, indiferent de partid, toată lumea este prezentă. Sau, dacă vreți, ca mersul la moaște, care și ele atrag magnetic și transpartinic în speranța ajutorului divin.
Eu cred că Dumnezeu, Universul sau oricum i-am spune fiecare, lucrează prin oameni. Centurile verzi devin realitate prin cei care lucrează pentru ele, în slujba oamenilor și în slujba naturii. Fără o natură sănătoasă, nici noi nu putem fi sănătoși.
Plantarea primilor puieți din centura verde a capitalei și depunerea amendamentelor la Cameră pentru legiferarea centurilor verzi la nivel național cu coautori din tot spectrul politic este un moment la care am visat încă din 2017, devenit acum realitate”, a afirmat Alex Găvan, exprimându-și satisfacția față de progresele realizate.
Primele plantări
Primele plantări au fost realizate pe terenuri puse la dispoziție de Ministerul Mediului, prin Romsilva, zona pădurii Pustnicu, și Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, nodurile A0 cu DN6 și cu A2.
Puieții, care includ specii precum stejar, frasin, tei și salcâm, vor beneficia de îngrijire din partea Romsilva și CNAIR până la atingerea stării de masiv.
Această inițiativă este parte integrantă a unui program de sănătate publică care are ca scop nu doar îmbunătățirea calității mediului, ci și combaterea poluării în București și împrejurimi.
Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde reunește peste 150 de organizații neguvernamentale și grupuri civice, demonstrând astfel un angajament solid în fața provocărilor ecologice cu care se confruntă țara.
Crearea de centuri verzi prin lege
Prin crearea unui cadrul legal, centurile verzi nu vor mai fi un detaliu de bune practici, ci obligatorii prin lege.
În cadrul unui program de țară pentru România, centurile verzi vor juca un rol vital în atenuarea efectelor schimbărilor climatice și în promovarea sănătății publice.
Pe măsură ce proiectul avansează, așteptările sunt mari, iar mobilizarea resurselor și sprijinul comunității rămân cruciale pentru succesul său.
De asemenea, Platforma Civică a inițiat întâlniri de lucru pentru a asigura implementarea efectivă a acestor măsuri, oferind un cadru de colaborare între autorități, organizații și cetățeni.
Săptămâna trecută a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru menit să pună în practică asumarea politică și administrativă fără precedent în România realizată prin semnarea Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor de către președinții principalelor partide politice, primul ministru, ministrul mediului, primarul capitalei și președintele consiliului județean Ilfov. Evenimentul a demarat crearea planului operațional de implementare a centurii verzi a capitalei.
#centuraverde #amendamente #codulsilvic #cameradeputatilor #dezbatere #vot #greenbelt #biodiversity #climatechange