Noua Zeelandă oprește iluminatul public dintr-o localitate pentru a salva o specie de păsări ameninţată cu dispariţia

O mică localitate din Noua Zeelandă va opri iluminatul public în săptămânile care urmează în încercarea de a proteja o specie de petrel (Procellaria westlandica), o pasăre aflată în mare în pericol de dispariţie.

Waka Kotahi – Agenţia de transport din Noua Zeelandă – a anunţat că va închide luminile stradale pe o porţiune de 3,4 kilometri de pe autostrada care trece prin localitatea Punakaiki, situată pe coasta vestică a Insulei de Sud.

Iluminatul va fi reluat de Anul Nou, a precizat Waka Kotahi.

Singurul loc de unde păsările îşi pot procura hrana este o porțiune de pădure din regiunea de coastă situată la poalele lanţului muntos Paparoa, în vecinătatea Punakaiki.

Dar păsările devin dezorientate din cauza luminii strălucitoare de dedesubtul traseului de zbor și se prăbușesc pe drum, unde sunt adesea grav rănite, lovite de mașini sau mâncate de prădători.

Puii sunt născuți în vizuini săpate în dealurile satului. Părinții acestora sosesc din America de Sud în fiecare lună martie pentru a se reproduce.

Demersul, primul de acest fel din Noua Zeelandă, a fost ”fantastic” pentru păsările care, de obicei, nu reuşesc să se ridice de la sol, a mai spus acesta.

”Waka Kotahi ar trebui apreciată pentru eforturile de a proteja exemplarele de petrel. Astfel, se alătură unei tendinţe la nivel mondial de a proteja viaţa sălbatică de efectele excesului de lumină artificială”, a spus purtătorul de cuvânt al Westland Petrel Conservation Trust, Bruce Stuart-Menteath.

Deşi numeroşi pui au putut fi salvaţi şi ajutaţi să-şi reia zborul, mulţi alţii au murit în urma rănilor provocate de aterizarea forţată sau ucişi de vehicule.

„Navighează cu ajutorul soarelei, stelelor și a lunii, așa că, atunci când văd luminile, se dezorientează și se învârt în jurul lor și se prăbușesc. Vorbim despre sute de păsări de-a lungul anilor ”, a mai spus oficialul.

În timpul sezonului de împerechere, din aprilie până în decembrie, păsările adulte fac frecvente zboruri dus-întors, însă doar pe perioada nopţii.

Citește și:

Românii și-au luat mai multe animale de companie în pandemie – studiu
Vânătoarea, suspendată pentru două specii de păsări migratoare
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri