O nouă linie de finanțare pentru eco-antreprenoriat, anunțată la CIRCULAR

Magazinele zero-waste, în care se vând doar produse vrac, sau eco-parcurile, în care sunt colectate, reparate și vândute obiecte vechi, sunt doar două dintre ideile de antreprenoriat pe care Administrația Fondului  pentru Mediu vrea să le finanțeze în cursul acestui an. Anunțul a fost făcut astăzi, de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – Cristiana Pașca-Palmer și Președintele Administrației Fondului Pentru Mediu – Jakab Istvan, în cadrul celei de-a doua conferințe Green Report pe tema economiei circulare.

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer

La sfârșitul lunii martie, Guvernul României a aprobat bugetul Administrația Fondului pentru Mediu. Potrivit Președintelui AFM, Jakab Istvan, instituția vrea să extindă și să diversifice liniile de finanțare pentru proiectele considerate verzi.

Astfel, programul Rabla va primi o finanțare de 145 de milioane de lei și un buget suplimentar de 75 de milioane de lei, pentru stimularea achiziționării de mașini electrice și hibrid și pentru construcția de infrastructură de alimentare a acestora. De asemenea, programul Casa Verde va fi repornit, primind o finanțare de 140 de milioane de lei, dar și o suplimentare de 45 de milioane de lei pentru stimularea construirii de clădiri verzi și a eficientizării energetice a clădirilor vechi.

O nouă linie de finanțare, dedicată eco-antreprenoriatului

Pe lângă continuarea și extinderea programelor existente, AFM planifică să aloce fonduri și pentru proiecte noi. Printre acestea, se numără cele pentru prevenirea și reciclarea deșeurilor, în vederea susținerii economiei circulare. Pentru ele, AFM a alocat 100 de milioane de lei.

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a exemplificat  modele de eco-antreprenoriat care se încadrează în această linie de finanțare. A vorbit despre magazine care nu generează deșeuri, întrucât vând alimente și produse vrac, dar și despre un eco-parc, către care consumatorii vor putea dona ustensile, mobile și obiecte uzate, pentru a fi reparate sau recondiționate și vândute la prețuri reduse. De asemenea, ministrul a încurajat companiile să investească în dezvoltarea design-ului de produs, prin care să se prevină generarea de deșeuri.

O altă linie de finanțare importantă, conform Ministrului Mediului, este cea de educare a publicului cu privire la aspecte legate de mediu. AFM a aocat 30 de milioane de lei pentru acest gen de proiecte și invită ONG-urile, instituțiile și societatea civilă să le acceseze.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri