Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

PMB consultă piaţa pentru elaborarea unui nou Plan Integrat de Calitate a Aerului

Primăria Municipiului București (PMB) anunță că a lansat în SEAP un anunț de consultare a pieței ce vizează determinarea valorii estimate pentru elaborarea studiului de calitate a aerului și asigurării asistenței tehnice pentru realizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București (PICA) pentru perioada 2022-2026. 

Astfel, până pe data de 16 iulie 2021, operatorii economici interesați pot transmite opinii, sugestii sau recomandări cu privire la specificațiile tehnice, valoarea estimată a achiziției serviciilor de consultanță în lei fără TVA și termenul de livrare de la data semnării contractului de servicii.

„Prin elaborarea Studiului de calitate a aerului se urmărește, printre altele, identificarea principalelor surse de emisie și elaborarea hărților de poluare, identificarea măsurilor de reducere a emisiilor asociate, precum si evaluarea măsurilor prevăzute în P.I.C.A. 2018-2022 în ceea ce privește efectele implementării, dificultățile în implementare, atingerea indicatorilor stabiliți”, se arată într-un comunicat al PMB.

Asistența tehnică este necesară pentru realizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București pentru perioada 2022-2026 și a Planului de Menținere a Calității Aerului  în Municipiul București pentru perioada 2022-2026 în vederea definirii cadrului de implementare a măsurilor menite să asigure protecția  calității aerului atât în municipiul București, cât și în zonele de influență a poluării din Capitală.

Primăria Capitalei spune că a întreprins acest demers având în vedere faptul că Municipiul București este vizat de procedura de infrigement, iar Planul Integrat de Calitate a Aerului aprobat in 2018 nu și-a atins obiectivele deoarece în Capitală se înregistrează în continuare valori ridicate ale nivelului de poluare.

PMB reaminteşte faptul că a fost elaborat, pe baza unui studiu de calitate a aerului din anul 2013, Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București 2018-2022 (P.I.C.A.), aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 325/14.06.2018.

România a fost trimisă în judecată de Comisia Europeană, care a cerut constatarea eşecului în îndeplinirea obligaţiilor asumate prin tratatul de aderare. Mai precis, Comisia Europeană reclamă că valorile – limită pentru concentraţiile de PM10 (pulberi fine cu efecte nocive asupra sistemului respirator) au fost depăşite sistematic şi persistent în Bucureşti din 2007 şi până în 2014 inclusiv.

În decizia CJUE nu este stabilită o amendă ce ar trebui plătită de România pentru încălcarea tratatului şi legislaţiei europene privind calitatea aerului, ci doar obligaţia de a le respecta.

În ianuarie 2020, ministrul Mediului avertiza că România riscă să plătească amenzi între 100.000 şi 400.000 din cauza poluării din Bucureşti, în procedura de infringement pe mediu a Comisiei Europene.

România se află în prezent sub patru proceduri de infrigement în domeniul mediului, respectiv protecţia împotriva speciilor alogene invazive, transpunea integral în legislaţie a noilor norme UE privind depozitele de deşeuri, privind gestionarea deşeurilor şi privind prevenirea deşeurilor de ambalaje.

spot_img

Ultimele știri