Normal
0
21
false
false
false
RO
X-NONE
X-NONE
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
Norvegia va suplimenta cu peste 300 milioane de euro fondurile alocate pentru perioada 2009-2011 pentru sustinerea investitiilor norvegiene in Romania, printre domeniile prioritare numarandu-se energia regenerabila si proiectele de captare si stocare a carbonului, relateaza Mediafax.
Investitiile norvegiene vor fi sustinute prin Mecanismul Financiar Granturile SEE si Granturile Norvegiene, iar discutii privin suplimentarea fondurilor au fost purtate cu ocazia vizitei unei delegatii conduse de secretarul de stat in Ministerul norvegian al Comertului si Industriei Halvard Ingebrigtsen la sediul Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
"Discutiile purtate cu acest prilej au evidentiat posibilitatea intensificarii cooperarii economice dintre Romania si Norvegia si cresterea investitiilor norvegiene realizate in tara noastra ca urmare a extinderii, pana in anul 2014, a Mecanismului Financiar Granturile SEE si Granturile Norvegiene pentru perioada 2009-2011. Prin aceasta prelungire, este prevazuta alocarea pentru Romania a inca 306 milioane euro, ca o contributie la dezvoltarea coeziunii economice si sociale in Romania", se arata intr-un comunicat al MECMA.
Dintre domeniile propuse de partea norvegiana spre finantare, in cadrul noului Mecanism de Finantare, MECMA are in vedere domenii ca schimbari climatice si energie regenerabila, captarea si stocarea carbonului, inovatie in green industry, promovarea conceptului "munca decenta" si a dialogului tripartit.
Valoarea schimburilor comerciale romano-norvegiene se ridica, la sfarsitul lunii septembrie, la 316,2 milioane euro, din care export 250,4 milioane euro si import 65,8 milioane euro, soldul balantei comerciale fiind pozitiv pentru Romania, respectiv 184,6 milioane euro, potrivit datelor Ministerului Economiei.
In comertul Romaniei cu tarile din afara UE, Norvegia ocupa locul 7 la export si locul 19 la import. In topul tarilor partenere ale Romaniei, cu care tara noastra are excedent comercial, Norvegia ocupa locul 6, dupa Turcia, Franta, Moldova, Marea Britanie si Serbia.