Comisia Europeana are in curs de elaborare un plan de instrumente standardizate de masurare a emisiilor de carbon din sectorul IT & C, care va permite consumatorilor sa compare impactul asupra mediului al produselor cumparate.
Aproape 30 de mari producatori de tehnologie, printre care se numara Alcatel-Lucent, Cisco, Dell, Ericsson si Huawei, au colaborat cu organismele UE pe perioada ultimului an, testand 10 sandarde si metodologii internationale de masurare a amprentei de carbon ale produselor lor.
Un raport cu privire la rezultatele acestor teste a concluzionat ca standardele pot fi implementate. CE a anuntat miercuri ca va stabili, in urmatoarele luni, cea mai buna modalitate de a se asigura ca producatorii tech utilizeaza noile standarde de raportare ale emisiilor.
Printre companiile tech care au luat parte la teste se mai numara AMD, AUO, BT, Dassault Systemes, EECA-EISM, GSMA, Hitachi, HP, Intel, Lenovo, NEC, Nokia, Nokia Siemens Networks, Orange, Sagemcom, SAP, Telecom Italia, Telefonica si TeliaSonera. Alti trei participanti la proiect au ales sa ramana anonimi.
Industria IT&C produce 4% din cantitatea de emisii CO2 din UE
Desi sectorul IT&C ajuta companiile din alte sectoare sa-si reduca emisiile de carbon, de exemplu inlocuirea zborurilor pe distante lungi cu video coferinte, energie folosita pentru producerea echipamentelor si stocarea datelor contribuie cu pana la 4% la cantitatea totala a emisiilor de carbon din UE.
Vestea implementarii unor asemenea standarde a fost salutata de miscarile ecologiste cum ar fi Friends of the Earth, care militeaza pentru transparentizarea impactului asupra mediului al lanturilor de aprovizionare ale gigantilor tech ca Samsung sau Apple.
Gruparea ecologista solicita noi regelementari care sa oblige producatorii din domeniul IT&C sa raporteze privire la impactul lanturilor de aprovizionare si a materiilor prime, argumentand ca o astfel de abordare ar contribui la combaterea daunelor ecologice actuale din insula indoneziana Bangka cauzate de mineritul pentru staniu pentru componentele de telefoane mobile.
Raportarea acestor date ar permite intreprinderilor sa ia decizii mai informate cu privire la o mai buna utilizare a resurselor lumii noastre limitate, guvernelor sa identifice politicile pentru a le incuraja sa faca acest lucru, si de a ajuta la stoparea problemele de productie care raman nedetectate, cum ar fi accidentele sau poluare”, a declarat Julian Kirby, un militant al gruparii ecologiste.
Anuntul CE a venit in acelasi timp cu lansarea raportului Spania 20.20. Raportul sustine ca utilizarea unor sisteme eficiente de IT&C ar contribui la reducerea emisiilor de peste 36 de milioane de tone pana la 2020.
Accesibilitatea la elemente, cum ar fi mobilitatea si internetul va crea un ecosistem complet nou, bazat pe inovatie si solutii inteligente, care vor transforma societatea, guvernele si industriile „, a declarat Ingemar Naeve, presedinte al Comisiei IT&C si Dezvoltare Durabila a Clubului de Excelenta si Sustenabilitate, care a elaborat raportul.