Săptămâna viitoare Ministerul Energiei ar putea pune în dezbatere publică noile modificări legislative menite să rezolve problema returnării certificatelor verzi către producătorii de energie din surse regenerabile, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.
Încercăm să facem niște modelări, să vedem cum se poate rezolva această problemă pentru regenerabile. Într-adevăr analizăm posibilitatea de a eșalona altfel returnarea certificatelor verzi. Nu le vom acorda la sfârștul finalizării schemei, ci ne-am gândit de a le da pe o perioadă mai lungă de timp și nu din 2017, ci din 2018″, a declarat Corina Popescu în cadrul conferinței Focus Energetic
Potrivit legii, pe 31 decembrie 2016 intrarea pe schema de suport prin certificate verzi se suspendă.
Ținta de energie regenerabilă a României pentru 2020 ar putea să fie ratată
Piața de certificate verzi este gripată de mai multă vreme, din această cauză există și presiunile pe care le fac asociațiile asupra ministerului. ANRE nu are drept de inițiativă legislativă, dar am transmis datele necesare către Ministerul Energiei. Am semnalat inclusiv faptul că, dacă nu intervenim să modificăm Legea 220 (Legea 220/2008), cota care rezultă matematic pentru anul următor este extrem de primejdioasă și ar pune sub semnul întrebării obiectivul României de atingere a țintei de energie regenerabilă. Am sugerat ca această cotă să crească de la 8,3% la 12,5% în anul următor”, a declarat vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, prezent la discuții.
Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.