Nivelul mării crește mai rapid decât se estima. Cel puțin 60 cm în plus până în 2100

Topirea banchizelor din Groenlanda și Antarctica pe fondul schimbărilor climatice accelerează creșterea nivelului mării, conform unui nou studiu.

nivelul marii crestere

Cercetătorii au analizat datele obținute prin satelit în ultimii 25 de ani. Rezultatele arată că în ritmul actual, nivelul oceanelor lumii va fi cu cel puțin 60 de centimetri mai ridicat până la sfârșitul secolului.

Oamenii de știință atrag atenția că noile rezultate indică o accelerare a creșterii nivelului mării mai rapidă decât se estima până acum, iar principala cauză este topirea banchizelor din Groenlanda și Antarctica.

Steve Nerem, profesor la Universitatea din Colorado și autor principal al studiului, a explicat că accelerarea topirii gheții ar putea dubla creșterea nivelului măriii, comparativ cu estimările realizate până acum.

„Această accelerare, cauzată în principal de topirea accentuată din Groenlanda și Antarctica, are potențialul să dubleze creșterea totală a nivelului mării până în 2100 comparativ cu estimările care foloseau o rată constantă, la mai mult de 60 de centimetri în loc de 30.”

Nivelul mării a crescut cu 7.5 cm în ultimii 25 de ani

Principalele riscuri ale creșterii apelor sunt inundațiile și eroziunea coastei, precum și accentuarea fenomenelor meteo cum ar fi furtunile și ciclonii. Populațiile aflate pe coastă vor fi cele mai afectate.

Creșterea nivelului mării este cauzată de apa în încălzire și de topirea banchizelor și a ghețarilor, ambele fenomene fiind consecințe ale schimbărilor climatice. În ultimii 25 de ani, nivelul mării a crescut cu 7.5 centimetri. Mai mult de jumătate din creșterea observată este cauzată de fenomenul de dilatare termică, apa crescând în volum pe măsură ce se încălzește. Restul de 45% provine de la gheață topită.

Nivelul global al mării a rămas constant pentru 3.000 de ani, începând să crească din ce în ce mai rapid din secolul XX, odată cu încălzirea globală cauzată de combustibili fosili.

Green Report Shop Transport ECO

Rezultatele studiului confirmă modelele climatice folosite în ultimul raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (ICPP), care arată că nivelul mării ar putea crește de la 52 la 98 de centimetri până în 2100 dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă în ritmul actual.

spot_img

Ultimele știri