Studiu: Nivelul de emisii a stagnat în ultimii 3 ani

Cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră generată în 2016 va fi cu doar 0.2% mai mare decât nivelul înregistrat în 2015. Astfel, anul în curs va fi cel de-al treilea an consecutiv în care poluarea rezultată din activitățile umane va stagna.

dioxid de carbon

În 2016, vom genera aproximativ 36.4 miliarde de tone de dioxid de carbon, potrivit unui raport realizat de o echipă de cercetători din cadrul inițiativei Global Carbon Project. Cantitatea este cu 0.2% mai mare decât cea emisă în 2015, fiind al treilea an în care creșterea a fost mică. Faptul că în tot acest timp s-a înregistrat și creștere economică la nivel global demonstrează că emisiile se pot decupla de dezvoltare.

Performanțele sunt cu atât mai spectaculoase cu cât, din 2000 până în 2013, s-au înregistrat creșteri anuale de peste 2%.

Rezultatele i se datorează în cea mai mare măsură Chinei, responsabilă pentru 30% dintre emisii. Pe fondul unei creșteri economice mai lente și a scăderii consumului de cărbune, China a reușit să își scadă emisiile cu 0.5%. Au contribuit și performanțele Statelor Unite. Potrivit estimărilor, SUA își va reduce cu 1.7% emisiile în 2016, tot datorită consumului mai mic de cărbune. Însă, în multe dintre statele aflate în curs de dezvoltare, emisiile au crescut.

Viitorul luptei împotriva schimbărilor climatice, din nou nesigur

Specialiștii sperau până nu demult că intrarea în vigoare a acordului climatic agreat la Paris ar putea aduce în continuare progrese în domeniu. Acum, se tem că alegerea lui Donald Trump în funcția de Președinte al Statelor Unite ar putea încetini tranziția spre o economie mai sustenabilă.

Subiectul a fost intens dezbătut săptămâna trecută, în cadrul celei de-a 22-a conferințe ONU pe tema schimbărilor climatice. Anul acesta, obiectivul era acela de a discuta despre politicile, tehnologia și sursele de finanțare necesare pentru atingerea obiectivelor agreate în acord.

spot_img

Ultimele știri