Nita vrea noi reglementari pentru contractele bilaterale

Problema contractelor bilaterale ar trebui reglementata, a declarat, miercuri, ministrul delegat al energiei, Constantin Nita, referindu-se la faptul ca Hidroelectrica este obligata sa vanda energie pe Piata pentru Ziua Urmatoare la preturi mai mici decat produce.

Cred ca este anormal ca noi sa nu putem incheia contracte bilaterale pe termen lung. Cred ca trebuie reglementata chestiunea contractelor bilaterale, trebuie stabilita durata acestora si fiecare dintre semnatari sa-si asume riscul scaderii pretului de vanzare”, a declarat Nita, dupa sedinta de la Palatul Victoria.

Potrivit noii legi a energiei, energia electrica poate fi vanduta doar pe piata concurentiala, si anume bursa de energie, interzicandu-se astfel contractele bilaterale negociate. Hidroelectrica a inregistrat pierderi de peste 1,3 miliarde euro din cauza contractelor bilaterale incheiate cu “baietii destepti”.

De asemenea, referindu-se la o noua modificarea a schemei de certificate verzi ca urmare a ingrijorarilor partenerilor europeni, ministrul energiei a subliniat ca nu este cazul unei reveniri asupra noii legi.

Nu stiu ce ingrijorari are presedintele BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – n.r.), dar noi nu vom modifica schema de certificate verzi”, a punctat Constantin Nita.

Proiectul de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, privind modificarea legii 220/2008 a fost aprobat de Guvern in sedinta din 4 iunie.

Potrivit acestuia, incepand cu 1 iulie 2013 se amana acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de pana in 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendintele constatate din prima analiza de monitorizare a schemei.

Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri