Nicușor Dan cere acordul Camerei Deputaților pentru un nou traseu pietonal și de bicicliști care ar duce la „spargerea” zidului Palatului Parlamentului

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a cerut marți acordul Parlamentului pentru implementarea obiectivului traseu prioritar de pietoni și bicicliști – Calea 13 Septembrie Nr. 55, 57 – Traversare Uranus – MNAC, care face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), și care va duce la „spargerea” unei bucăți a zidului ce înconjoară acum Parlamentul.

Edilul a cerut printr-o scrisoare adresată Biroului Permanent al Camerei Deputaților emiterea acordului administrației Palatului Parlamentului pentru strada nou propusă, amenajările propuse și pentru străpungerile ce se vor efectua în gardul Palatului Parlamentului în vederea obținerii autorizației de contruire și a organizării lucrărilor de execuție pentru proiectul de referință.

Dan mai arată că acordul Camerei este ultimul act necesar pentru obținerea autorizației și că acest proiect este aprobat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) încă din 2012.

Prioritatea acestui proiect este reconectarea fizică a arealelor izolate, prin crearea de noi legături și fluxuri de circulație, cât și regenerarea zonei prin acțiuni care să crească nivelul investițiilor în zonă și coeziunea la nivelul comunității, potrivit documentului transmis Parlamentului.

Acest parcurs conectează arealul central de la nord de Dâmbovița – Centrul Vechi – Academiei – Arthur Verona – Piața Lahovari – Piața Amzei – Câmpineanu – Brezoianu, cu cel subdezvoltat de la sud de râul Dâmbovița – Parc Izvor – Uranus – Rahova – George Georgescu.

Asigurarea continuității traseului, a conectivității între cele două zone, este un element foarte important al PIDU, susține Nicușor Dan, în scrisoarea sa. Lipsa unei legături duce la distanțe foarte mari de parcurs, descurajante pentru pietoni ce trebuie să ajungă din centrul Bucureștiului în zona Rahova – Uranus. Din acest motiv, cele două poduri peste râul Dâmbovița (podul Calicilor și podul Mihai Vodă) sunt deosebit de importante.

Un alt aspect important este facilitarea accesului în Muzeul Național de Artă Contemporană, ce se realizează dificil în prezent.

Prin deschiderea zidului Palatului Parlamentului – utilizând traseul străzii noi create la limita terenului Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului se crează un spațiu de primire corespunzător, un lounge urban amenajat, aceasta fiind propunere denumită de PIDU „Camera de cultură contemporană”.

DESCRIEREA PROIECTULUI:

  • Pietonii și bicicliștii vor avea acces în arealul dintre Bd. Națiunile Unite și intrarea în Muzeul Național de Artă Contemporană;
  • Se vor realiza ziduri de sprijin ținând cont de diferența de nivel și rampe ce permit accesul și pentru persoanele cu handicap;
  • La intrarea dinstre Bd. Națiunile Unite este propus un turn belvedere cu înălțimea de 35m;
  • Pe una din spirele exterioare ale turnului va fi încorporată o fântână de tip fog (ceață) odată cu un iluminat într-un sistem inteligent de leduri spre o semnalizare atractivă a punctului de acces dinspre Parcul Izvor privind semnificația de reper arhitectural;
  • Accesul dinspre Str. 13 septembrie este prioritar de pietoni și bicicliști, dar și pentru autovehicule. Astfel, se poate face accesul în cadrul arealului noului spațiu public creat la nivelul pieței din fața accesului la MNAC pentru grupuri de turiști sosiți cu autocarele;
  • Dotarea noii piețe cu mobilier împreună cu un iluminat și un sistem de fântâni controlate inteligent vor crea premisele unui spațiu public valoros.

Solicitarea lui Nicușor Dan a fost trimisă de Biroul Permanent pentru raport la compartimentele de specialitate din cadrul Secretariatului General al Camerei Deputaților.

Citește și: București: Lista traseelor pietonale și de bicicliști pe care PMB le vrea implementate prin Programul Anghel Saligny

spot_img

Ultimele știri