Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că începând cu 1 februarie în fiecare sector vor patrula echipe mixte formate din câte patru comisari de la Garda de Mediu şi patru poliţişti locali pentru a măsura calitatea aerului. Primăria Municipiului Bucureşti va pune la dispoziţia acestora staţia mobilă de măsurare a calităţii aerului.
„A fost agreat astăzi protocolul de colaborare dintre Primăria Capitalei, Garda de Mediu şi primăriile de sector. Astfel, de la 1 februarie, în fiecare sector, vor funcţiona echipe mixte formate din câte patru comisari de la Garda de Mediu şi patru poliţişti locali. Primăria Municipiului Bucureşti va pune la dispoziţia acestor echipe staţia mobilă de măsurare a calităţii aerului. În două săptămâni evaluăm implementarea proiectului”, a scris Dan pe pagina sa de Facebook.
Capitala se confruntă de ani de zile cu episoade masive de poluare a aerului, care au loc îndeosebi în timpul nopţii. Ultimul de acest gen s-a petrecut săptămâna trecută, în noaptea de vineri spre sâmbătă, când stațiile independente de monitorizare a aerului din Capitală arătau depăşirea nivelului de particule.
În condițiile în care deplasările după ora 23 sunt interzise, Agenția pentru Protecția Mediului București a transmis: „Au fost informate autoritățile publice locale, responsabile de gestionarea traficului în Capitală”.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APM) anunţă că, începând de vineri seara şi până în prezent, în Municipiul Bucureşti şi în localităţile limitrofe au avut loc creşteri importante ale concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi.
Astfel, conform unui comunicat al APM Bucureşti, la staţiile B6- Cercul Militar, de trafic, şi B2- Titan, concentraţiile de PM 10 au fost cele mai ridicate, concentraţia medie orară maxim înregistrată a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limită stabilite pentru media zilnică.
Şi celelalte staţii de monitorizare au înregistrat concentraţii medii orare ale PM 10 în jurul şi peste valoarea de 100 micrograme/mc. Concentraţia medie orară a NO2 a ajuns la o valoare foarte apropiată de valoarea limită (185 micrograme/mc faţă de VL=200 micrograme/mc) doar la staţia B6.
Citește și serialul Green Report „Cât ne pasă de ce aer respirăm?”