Nicolae Ciucă primește premiul Carbon Dinozaur

Fundația Terra Milleniul III i-a acordat premierului Nicolae Ciucă premiul Carbon Dinozaur. Prin acest premiu – o „Zmeură de aur” pentru mediu, Ciucă este sancționat public pentru deciziile luate în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră ale României. 

ONG-urile din proiect au decis ca Premierul Nicolae Ciucă să se „bucure” de această ultimă decoraţie a proiectului nostru, printre celelalte pe care le posedă, pentru decizia guvernamentală de a defrişa 106 hectare de pădure în Gorj, pentru a face loc extinderii carierei de lignit Pinoasa. Cererea a venit de la controversatul Complex Energetic Oltenia, „în vederea realizării unei lucrări miniere de interes naţional şi de utilitate publică”, se arată in HG-ul adoptat de  guvern.

Legea decarbonizării, ce presupune eliminarea treptată a cărbunelui din mixul energetic și închiderea carierelor de cărbune până în 2030, se regăsește în mai multe jaloane ale PNRR. Specific, până la finalul anului 2022, ar fi trebuit retrasă o capacitate de 660 MW de producție de la termocentralele Turceni și Rovinari, pentru ca României să i se aprobe a doua tranșă de fonduri. După o serie de modificări, Ordonanța de urgență 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic a fost aprobată ca Legea nr. 334 în data de 5 decembrie 2022.

Doar că, o lună mai târziu, guvernul deja adoptase două HG-uri în direcție contrară decarbonizării asumate în PNRR și prin lege: una prin care guvernul a amânat închiderea celor două unități (motiv pentru care tranșa a doua încă nu a fost transferată), și alta prin care se taie 106 hectare de pădure pentru a face loc extinderii minei de suprafață Timișeni-Pinoasa.

Guvernul Ciucă a mers în tot mandatul pe măsuri care să favorizeze producătorii de energie bazată pe combustibili fosili, împingând  România în proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru lipsa de măsuri la termocentralele Govora și Mintia, arată ONG-urile de mediu.

Timp de doi ani premii Carbon Dinozaur au luat oameni politici și factori de decizie, sancționați public pentru cele mai dăunătoare contribuţii la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fie ele propuneri legislative, declaraţii politice, acţiuni sau proiecte, demersul se încheie cu premiul ce reflectă întreaga politică a Guvernului României privind criza climatică. Printre cei „premiați” – ministrul mediului, Tanczos Barna, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, deputata USR Cristina Prună sau fosta șefă a Gărzii de Mediu – Mărioara Gătej.

Citește și: Șefa Gărzii Naţionale de Mediu, Mărioara Gătej, a fost desemnată „Carbon Dinozaur” în acest an

spot_img

Ultimele știri