După Festivalul Luminilor, New Delhi înregistra un nivel de poluare de 40 de ori decât cel considerat sigur

A doua zi după Festivalul Luminilor, celebrat în mod tradițional cu milioane de petarde, capitala Indiei New Delhi era acoperită de un nor negru de fum. Atunci a fost înregistrată o concentrație de particule fine în suspensie (PM2,5) de 40 de ori mai mare decât cea considerată sigură de Organizaţia Mondială a Sănătății.

După Festivalul Luminilor, New Delhi înregistra un nivel de poluare de 40 de ori decât cel considerat sigur

Luna trecută, Curtea Supremă a Indiei a stabilit un set de reguli pentru sărbătoarea hindusă Diwali sau Festivalul Luminilor, de pe 7 noiembrie: vor putea fi folosite doar artificii considerate „ecologice”, iar acestea vor putea fi aprinse doar între orele 20 și 22 în zilele de festival.

Însă New Delhi, capitala Indiei, era învăluită într-un nor de fum chiar înainte de sărbătoare. Motivul principal este arderea culturilor pentru a pregăti terenul pentru semănat, o metodă recent adoptată de indieni, grație costurilor reduse.

Restricțiile impuse de Curtea Supremă nu au fost respectate, oamenii aprinzând artificii ca de obicei, cu mult după orele impuse de autorități. În plus, pe piață nu s-au putut găsi așa-zisele artificii „verzi”.

Astfel, a doua zi după sărbătoare, la ora locală 08:00, ambasada americană la New Delhi afișa o concentrație de particule fine în suspensie (PM2,5) de peste 1.000 de micrograme pe metru cub de aer. Potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), nivelul nu trebuie să depăşească o medie zilnică de 25.

După Festivalul Luminilor, New Delhi înregistra un nivel de poluare de 40 de ori decât cel considerat sigur

„Pentru câteva momente de distracție, oamenii sunt dispuși să pună planeta în pericol. E o nebunie”, se plânge Pranav Yadav, un student de 19 ani care mergea spre metrou joi dimineață cu o mască anti-poluare pe față, potrivit AFP.

„Speram ca oamenilor să le pese un pic (de poluare), dar în acest ritm, toţi copiii din Delhi vor suferi de boli respiratorii”, a adăugat acesta.

În această perioadă a anului, din cauza temperaturilor scăzute şi a lipsei vântului, agenții poluanți rămân la sol și transformă metropola de 20 de milioane de locuitori în „cameră de gazare”, potrivit unei expresii pe care o folosesc deseori autoritățile locale.

Green Report Shop Casa ECO

Particulele în suspensie din care este alcătuit acest strat de „smog” cresc riscul de boli cardiovasculare şi de cancer pulmonar. Cele mai mici dintre aceste particule, PM2,5, cu diametrul egal cu cea de-a 30-a parte dintr-un fir de păr uman, reușește să pătrundă în organism şi sânge, trecând prin plămâni.

Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul căruia a fost analizată calitatea aerului din 1.600 de orașe, în New Delhi aerul este mai poluat decât în oricare alt oraș mare. Conform unor estimări, poluarea din aer omoară 1,5 milioane de oameni în India, în fiecare an, fiind a cincea cea mai întâlnită cauză de deces. Țara are cea mai mare rată de mortalitate din cauza bolilor cronice respiratorii și a astmului. Calitatea slabă a aerului din New Delhi afectează ireversibil plămânii a 2,2 milioane de persoane sau a 50% dintre copii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri