Echipa internationala de cercetatori care anunta in septembrie ca viteza neutrinilor o poate depasi pe cea a luminii, in contradictie cu teoria relativitatii a lui Einstein, a repetat si imbunatatit experimentul si a ajuns la aceleasi rezultate.
Daca va fi confirmata si de alte experimente, descoperirea ar putea submina unul dintre principiile de baza ale fizicii moderne.
Criticii primului raport, scrie BBC.co.uk, au spus ca o serie lunga de neutrini ar putea cauza erori in cadrul testului.
Dar rezultatele noului experiment, postate pe site-ul Universitatii Cornelll, a folosit serii mult mai scurte de neutrini.
Deocamdata, experimentul lor nu a fost studiat de comunitatea stiintifica.
Experimentele au fost efectuate in cadrul colaborarii OPERA, prescurtarea de la Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus.
Acesta a constat in trimiterea unor neutrini, creati la CERN, prin 730 de kilometri de stanca catre un detector urias de la laboratorul Gran Sasso din Italia.
Experimentele initiale au cuprins 16.000 de masuratori separate pe parcursul a peste trei ani, si au aratat ca neutrinii ajung cu a 60-a miliarda parte a unei secunde mai repede decat lumina, parcurgand aceeasi distanta.
Primul anunt ca neutrinii pot depasi viteza luminii a pus pe jar intreaga lume; cei din cadrul colaborarii Opera sunt perfect constienti de implicatiile acestei descoperiri.
”O masuratoare atat de delicata si care poate aduce asemenea implicatii profunde asupra fizicii, necesita un nivel maxim de atentie”, a declarat Fernando Ferroni, presedinte al Institutului Itallian pentru Fizica Nucleara, in cadrul unui comunicat.
”Experimentul Opera, multumita unei raze special adaptata de la CERN, a efectuat un important test al consistentei rezultatului initial. Rezultatul pozitiv al noului experimnet ne face mai increzatori in cel initial, cu toate ca cuvantul final va fi spus de alte masuratori efectuate in alte parti ale lumii”, a precizat Ferroni.
Aceste masuratori vor dura ceva vreme deoarece numai cele mai noi laboratoare au detectoarele necesare inregistrarii unei asemenea viteze a neutrinilor, care intercationeaza cu materia atat de rar incat au fost porecliti ”particulele fantoma”.
Foto: BBC.co.uk
Citeste si:
Viteza luminii a fost depasita in urma unui experiment, sustin fizicienii de la CERN