Negocierile de la Lima au rămas blocate după 10 zile de discuții

Negociatorii prezenți la conferința pentru schimbări climatice de la Lima și care lucrează la un acord pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice au convenit doar asupra unui singur paragraf de text, punând un mare semn de întrebare cu privire la perspectivele unui rezultat pozitiv, potrivit The Guardian.

 

lima

 

Discuțiile programate să se închei astăzi după 10 zile ar trebui să ofere un plan clar pentru un nou acord global care să ajute la elaborarea unor noi politici pentru contracararea efectelor schimbărilor climatice până la sfârșitul anului viitor. Însă din nefericire discuțiile au intrat într-un impas. Începute într-o notă optimistă, era de așteptat ca dezbaterile să ofere un nou acord  vineri seară sau cel târziu sâmbătă dimineață.

Eu nu sunt foarte sigur vom vedea un rezultat clar aici la Lima„, a declarat fostul președinte mexican, Felipe Calderon, care a adresat o alocuțiune reuniunii. Joi dimineață, textul acordului, care la început era scris pe șase pagini, se întindea pe mai bine de 50 de pagini ca urmare a amendamentelor propuse pentru fiecare clauză specificată. Dintre toate acestea, doar o singură clauză a fost agreată de negociatori, și anume paragraful 34 care face referire la intensificarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor deja asumate pentru 2020.

Disputa principală este dată de responsabilitatea pe care țările ar trebui să și-o asume pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră:  toate țările trebuie să își asume această posibilitate sau numai țările industrializate?

SUA și UE au purtat discuții contradictorii ani la rând asupra acestui subiect, iar China, care în urmă cu o lună a semnat un angajment de a-și reduce emisiile de carbon, evită luarea unei poziții ferme. În afara disputei sus amintite, negocierile se desfășoară și sub presiunea viitorului summit de la Paris, din martie 2015, unde fiecare dintre națiunile participante va trebui să anunțe ce va face pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră după 2020.

Țările în curs de dezvoltare pun presiune asupra țărilor industrialzate să includă în noul acord angajamente conform cărora își vor ajuta țările sărace să faca față luptei împotriva schimbărilor climatice. Dar Statele Unite și Europa susțin că este imposibil să ne așteptăm la asemenea angajamente de finațare pentru perioade atât de mari. De asemenea, un alt punct fierbinte al negocierilor este dat de obligația țărilor de a se supune unui audit care să verifice împlementarea angajamentelor asumate, iar unul dintre cei mai înverșunați contestatari este China, a cărei dezvoltare economică nu a avut prea multe în comun cu protecția mediului.

Analiștii The Guardian consideră că negocierile privind clima nu sunt tocmai ortodoxe, iar să conduci 196 de țări bogate sau sărace, mari producători de ulei sau pioneri în energii regenerabile, către un consens nu este tocmai o sarcină ușoară, însă negociatorii au reușit de fiecare dată. Acum există pericolul ca măsurile adoptate la Lima să fie insuficiente pentru a evita creșterea temperaturilor cu 2 grade Celsius.

Citește și:

Lima: Mii de persoane au scandat ”Schimbați sistemul, nu clima!”

Săptămână decisivă la Lima. Maratonul diplomatic pe climă continuă

Lima: America Latină reîmpădurește 20 milioane hectare de teren degradat

UE pune presiune la conferința pe climă de la Lima (Video)

spot_img

Ultimele știri