Negocieri dificile asupra climatului la summitul european

EU renewablesLiderii europeni se pregătesc, joi, pentru negocieri dificile în vederea finalizării planului de acțiune al UE asupra climatului, care se dorește a fi ambițios pentru mediu ameliorând în același timp securitatea energetică a Europei, informează Agerpres.

Uniunea Europeană încă nu a ajuns la un acord asupra pachetului climat, care se învârte în jurul a trei obiective ambițioase propuse de Comisia Europeană pentru 2030: reducere de 40% a gazelor cu efect de seră față de 1990, o parte din energii regenerabile ridicate la 27% din consum și 30% economii de energie.

Nu există încă niciun acord, dar punctele de vedere s-au apropiat. Sunt convins că vom fi în măsură să găsim o soluție joi seară”, a declarat o sursă guvernamentală germană.

Potrivit unei surse europene, obiectivul în materie de economie de energie ar putea fi redus de la 30% la 27%. O revizuire în scădere sub presiune britanică, a acuzat o sursă diplomatică. Europenii trebuie să prezinte un front unit în perspectiva conferinței mondiale de la Paris de la sfârșitul anului 2015.

Multe probleme dificile rămân a fi rezolvate. Vom vedea dacă vom ajunge acolo”, a asigurat un responsabil european.

România susține doar reducerea emisiilor

România va susține la Consiliul European de joi, de la Bruxelles, asumarea unei singure ținte pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și sprijinirea statelor nou-intrate în Uniunea Europeană, prin compensări financiare, a declarat, marți, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist.

România va susține o singură țintă și anume reducerea emisiilor de carbon, întrucât fiecare țară trebuie să decidă cum va atinge această țintă într-un mod cât mai eficient din punctul de vedere al costurilor. Vom încerca să convingem restul țărilor să susțină poziția României, pentru că nu putem salva planeta singuri. Sper că echipa care va merge la Consiliul European în această săptămână să transmită poziția României și să convingă celelalte țări”, a declarat Nicolescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, o decizie contrară va duce la pierderea competitivității Uniunii Europene, va pune presiuni pe dezvoltarea Produsului Intern Brut și va însemna pierderea de joburi.

Dacă vom avea mai multe ținte, nu vom putea obține compensări financiare. Vor fi doar obligații. Pentru Europa, e bine să încerce să atingă țintele de reducere cu cele mai mici costuri. Trebuie să gândim mai atent. Trebuie să facem mai mult să convingem alte țări să ni se alăture”, a conchis Nicolescu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri